Τίτλος: Αναμνησιολογία. Η διαδρομή μιας ζωής

Συγγραφέας: Βάσος Ι. Βόμβας

Χρονολογία: 2020

Εκδόσεις: Μύθος

Θέμα: Ιστορία

Σελίδες: 287

Το Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης- Αρχείο Πολέμου Ανδρέα και Αναμπέλλας Φρέρη μας προσκαλεί το Σάββατο 24  Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19.30

στην διαδικτυακή παρουσίαση (μέσω της πλατφόρμας Zoom) του Βάσου Βόμβα

Αναμνησιολογία…

Τα γεγονότα και οι συναντήσεις μιας προσωπικής διαδρομής ως μικρογραφία της ελληνικής ιστορίας, με αφορμή και αφετηρία τη Μυτιλήνη.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Διδάκτωρ λογοτεχνίας, κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας, κα Ανθούλα Δανιήλ

Το θέμα της εισήγησης

  «Αναμνησιολογία, μια λέξη υβριδική. Δεν υπάρχει στα λεξικά. Είναι εφεύρεση του συγγραφέα Βάσου Ι. Βόμβα για να μιλήσει για μια εποχή που ούτε και εκείνη υπάρχει πια. Είναι όμως χαραγμένη στη μνήμη βαθιά». Με αυτά τα λόγια η καθηγήτρια Ν.Ε. Φιλολογίας, Ανθούλα Δανιήλ, αναφέρεται στο πρώτο βιβλίο του Βάσου Βόμβα. . Και συμπληρώνει: «Η Αναμνησιολογία του  Βάσου Βόμβα είναι μια προσωπική ματιά στα γεγονότα της ζωής του, αλλά και μια μικρογραφία του τι έζησε η Ελλάδα, με τη Λέσβο αφορμή, πολιτικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά. Μία γενναιόδωρη ματιά στην όμορφη εποχή, αλλά και στα πρόσωπα που βρέθηκαν πλάι του. […] Είναι όλα εκείνα που είχε μαζέψει μέσα του και νιώθει πως ήρθε η ώρα να τα φέρει στο φως, να τα θυμίσει και στους άλλους που τα ξέχασαν ή στους νεότερους που δεν τα έμαθαν ποτέ. Είναι ένα βιβλίο εις μνήμην, μία εξόφληση λογαριασμών με χρέη τιμής και ψυχής προς τους ωραίους και αγαπημένους μιας άλλης εποχής, την εξόφληση των οποίων ανέλαβε ο Βάσος Βόμβας για λογαριασμό όλων μας».

Μέσα στις σελίδες των βιβλίων του Βάσου Βόμβα αποκαλύπτεται η ονειρική Μυτιλήνη του Μεσοπολέμου με τους χορούς, τις δεξιώσεις και τα θεάματα, τη μόδα, τους έρωτες, τους δικηγόρους και τους συγγραφείς της. Η Μυτιλήνη που ζει την δική της «Άνοιξη» μακριά από τις επιταγές και τις επιδράσεις της πρωτεύουσας. Παρουσιάζεται ακόμη η Μυτιλήνη του πολέμου, της κατοχής και της απελευθέρωσης: στο νησί δεν υπάρχει πια ο αγκυλωτός Σταυρός, αλλά ο πατέρας απολύεται από τη Νομαρχία λόγω πολιτικών φρονημάτων. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ψάχνει κάποιον Τάκη Ευαγγελινό, ενώ ο Βάσος Βόμβας σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη, κάνει παρέα με τον Τέρη Χρυσό και υποστηρίζει τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Λίγα χρόνια αργότερα, αρχές της δεκαετίας του 1960, υπηρετεί τη θητεία του στις Σέρρες και εν συνεχεία εγκαθίσται στην Αθήνα, την ίδια περίπου περίοδο κατά την οποία ο Μητσάκης κάνει μήνυση στον Μάνο Χατζιδάκι. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ίχνη που αφήνει ο Βάσος Βόμβας στα βιβλία του, μήπως ανακαλύψουμε το δρόμο της επιστροφής σε μια απολεσθείσα αξιοπρέπεια σήμερα. Κάποια από αυτά ελπίζουμε πως θα τα μοιραστεί μαζί μας απόψε.

Η εισήγηση θα συνοδεύεται από την προβολή φωτογραφιών

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/83045440241?pwd=VHBmc24yZGY0MEdBYXVSNUw5WDJOQT09 

Meeting ID: 830 4544 0241

Passcode: 073455

Share it!