Παρουσίαση έκδοσης: Έλλη Δρούλια

Τίτλος: Έλλη Παπαδημητρίου: Μια γυναίκα του 20ου αιώνα – Ο κανόνας και η παράβαση. Εκδόσεις ΕΡΜΗΣ

Συγγραφέας: Ιωάννα Πατροπούλου

Εκδόσεις: Ερμής

Kατηγορία: Βιογραφία

Έτος έκδοσης: 2022

Σελίδες: 348

Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.

Παρουσίαση έκδοσης: Έλλη Δρούλια

Η ζωή μιας ξεχωριστής γυναίκας

Η ταξινόμηση και αρχειοθέτηση του αρχείου της Έλλης Παπαδημητρίου (Σμύρνη 1900;-Αθήνα 1993) ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στο Δελτίο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, όπου και φυλάσσεται, το 1999 από την βιογράφο της και ιστορικό συγγραφέα του βιβλίου.

Η Έλλη Παπαδημητρίου, προσωπικότητα ιδιαίτερη με ρίζες που ποίκιλαν γεωγραφικά υπήρξε εκτεθειμένη οικογενειακά σε έναν κοσμοπολιτικό περιβάλλον. Διέσχισε τον ταραγμένο 20ό αιώνα, ζώντας έναν μυθιστορηματικό βίο. Σπούδασε στην Αγγλία γεωπονία, δραστηριοποιήθηκε στην Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων (Ε.Α.Π.) περιηγούμενη διάφορα μέρη της Ελλάδας. Δημοσιογραφούσε στον Ριζοσπάστη. Το 1975 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Τα ψάρια του Αιγαίου από τις εκδόσεις Ερμής, που γνώρισε απρόβλεπτη εμπορική επιτυχία.  Με την ιδιότητα της γεωπόνου στράφηκε προς την οικολογία, καταθέτοντας σχετικές προτάσεις και ιδέες. Διασταυρώθηκε με προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων του καιρού της, παλιά φίλη του Σεφέρη, καθώς και της πολιτικής, άλλοτε συνεργαζόμενη άλλοτε συγκρουόμενη.

Αφηγήθηκε ιστορίες ξεριζωμού και απώλειας του νέου ελληνισμού σε μια τριλογία: Μικρασία, Κατοχή, Εμφύλιος. Έγινε γνωστή για το έργο της Ο κοινός λόγος, που εξέδωσε σταδιακά στις αρχές της δεκαετίας του 1960,  και στο οποίο καταγράφει μαρτυρίες ατομικών διαδρομών προσφύγων. Υπήρξε μεταξύ των πρωτοπόρων που εισήγαγαν την προφορική ιστορία στον ελληνικό χώρο.

Η Έλλη Δρούλια είναι πρ. Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής

Share it!