Το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας στην Αγία Μαρίνα έχει τη χαρά να υλοποιήσει τον Οκτωβρίου (9-30/10/24) υπό ην αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού, 2 εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή την έκθεση “Αρωματικά Ταξίδια: Εξερευνώντας τον Κόσμο των Βοτάνων”.

Ειδικότερα, θα γίνουν στο μουσείο δύο (2) εκπαιδευτικά προγράμματα/ξεναγήσεις με ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή, προκειμένου οι μαθητές να δημιουργήσουν σύγχρονα έργα τέχνης  σε εικαστικά εργαστήρια ζωγραφικής και χαρακτικής: θα γνωρίσουν τα βότανα στους αρχαίους μύθους, θα τα αναγνωρίσουν σε φυσική η αποξηραμένη μορφή και θα πειραματιστούν δημιουργικά προκειμένου να τα αξιοποιήσουν επαγγελματικά. Τα εργαλεία και υλικά προέρχονται από το
Μουσείο.

1)Α’ Δράση, καθημερινά, από 9-15/10/24): Διάρκεια 50′, ώρα 9:30-10:30

«Κάθε φυτό κρύβει μέσα του έναν θεό κι ένα δώρο μοναδικό – Όταν ένα βότανο εξαφανιστεί, πεθαίνει κι ένα κομμάτι απ’ των Ελλήνων
τη ψυχή»:

Η εμψυχώτρια του εκπαιδευτικού προγράμματος Ζωή Νικητάκη, ζωντανεύει στον κύκλο των παιδιών μια από τις Αμαδρυάδες, νύμφες των δασών, ψυχές των δέντρων και των φυτών. Μέσα από τη βιωματική εμπειρία του ζωντανέματος της ψυχής των φυτών και του ξετυλίγματος της ιστορίας της σκοπός είναι τα
παιδιά να νιώσουν σεβασμό για το φυτικό βασίλειο και να συναισθανθούν την ιερή αλυσίδα της ζωής. Στο πρόγραμμα γίνονται αναφορές και στον μύθο του Ερισύχθονος, στην αφήγηση του μύθου της Δάφνης με τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Παράλληλα υλοποιείται η δράση «Συνδέομαι με ένα φυτό με τρόπο μαγικό» που εφαρμόζει τις αρχές της ψυχοδυναμικής χρωματοθεραπείας.

Β) Β’ Δράση: καθημερινά 16-22/10/24: «Σεμινάριο επίδειξης Βασικών Τεχνικών Χαρακτικής και Εκτύπωσης», (Μονοτυπία – Τεχνικές με Στένσιλ– Κολλαγραφία)”. 2 ώρες θεωρητικής και καλλιτεχνικής εφαρμογής , ώρα 9:30 έως 11:30.

Διδάσκοντες: Στάθης Ανδρουτσάκης και Έλενα Γκαρστέα, Εικαστικοί/Χαράκτες ΑΣΚΤ

Η εν λόγω δράση απευθύνεται κυρίως σε μαθητές άνω των 9 ετών που θα διδαχθούν χαρακτική με αφορμή τα ελληνικά βότανα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Α. Εισαγωγή επίδειξης των υλικών κατασκευής, των εργαλείων και των τεχνικών χάραξης σχεδίων βοτάνων , Β. Η τεχνική της Μονοτυπίας, πρακτική εφαρμογή και θέμα σχεδίασης/χάραξης τα “παραδοσιακά βότανα”, Γ. Τεχνικές κόλλα-γκραβούρας με προετοιμασία της μήτρας εκτύπωσης, μελάνωμα σε μαλακό (πλαστικό linoleum) ή  χάρτινο υπόστρωμα. Το θέμα θα είναι πάνω στην εικονογράφηση λευκώματος/γκραβούρας φαρμακευτικών φυτών , Δ. Εκτυπώσεις με
χρώματα/μελάνια, σφραγίδες αποτυπωμάτων αποξηραμένων φυτών/βοτάνων και με την τεχνική του Στένσιλ, Ε. Εκτυπώσεις με τις τεχνικές της Κόλλα/γκραβούρας με αναφορές χρωματισμών και αξιοποίησης της μήτρας εκτύπωσης.

Οι συμμετέχοντες μαθητές του Εργαστηρίου, μετά την εκτύπωση των έργων τους θα πάρουν 1 αντίγραφο ο καθένας από το χαρακτικό που έφτιαξαν. Στην Ιστοσελίδα του Μουσείου Χέλμη θα γίνει μια ψηφιακή έκθεση των έργων των μαθητών.

Σημείωση: για τη δωρεάν συμμετοχή των μαθητών είναι απαραίτητη η προδήλωση συμμετοχής του Τμήματος/Σχολείου στο [email protected], τηλ. 2695 065040.

Share This Story, Choose Your Platform!