Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών “ένας κόσμος ιστορίες” συνεχίζει και φέτος, για 14η χρονιά, με εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για σχολεία και οικογένειες! 

Οι δράσεις ξεκινούν τον Σεπτέμβριο και διαρκούν έως τον Μάιο, προσφέροντας μια μοναδική εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία σε όλους!

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Μουσείου είναι δωρεάν!

Το Μουσείο στη βαλίτσα μας

Συνδεόμαστε με απομακρυσμένα σχολεία της χώρας, γνωρίζουμε μέσω Virtual Tour το Μουσείο και ανακαλύπτουμε τα σημαντικότερα εκθέματά του. Ανοίγουμε τη βαλίτσα που έχει σταλεί σε κάθε σχολείο και με ανακυκλώσιμα υλικά κατασκευάζουμε ένα καλωδιακό πλοίο, ή έναν κόκκινο κερματοδέκτη που παλιά τηλεφωνούσαμε από τα περίπτερα της γειτονιάς. Η τεχνολογία μας βοηθά να συνεργαστούμε για ένα έργο από πολλά σημεία της Ελλάδας και να το αναρτήσουμε στο site του Μουσείου.

521x360-5

Ήταν ένα μικρό καράβι

Ξεκινάμε τη βόλτα στο Μουσείο μέσα από ARQR codes και video προβολές για να γνωρίσουμε το καλωδιακό πλοίο του ΟΤΕ «Θαλής ο Μιλήσιος».

Βλέπουμε και ακούμε την ιστορία του πλοίου του ΟΤΕ και φτιάχνουμε το δικό μας χάρτινο καραβάκι με πολύχρωμους μαρκαδόρους, αυτοκόλλητα, γκλίτερ και πολλή φαντασία!

521x360-9

Από την πόλη έρχομαι

Μαθαίνουμε διάφορες παροιμίες που σχετίζονται με την επικοινωνία. Χωριζόμαστε σε ομάδες και προσπαθούμε να τις ανακαλύψουμε με χαλασμένο τηλέφωνο, παντομίμα αλλά και ψηφιακά συνδέοντας εικόνες σε tablet.

Αγγελιαφόρος της Θεάς

Ταξιδεύουμε στην αρχαιότητα για να συναντήσουμε τον αγγελιαφόρο Ερμή και γυναικείες θεότητες της αφθονίας, της αγάπης, της γης.

Πως γράφεται ένα τηλεγράφημα στο αυθεντικό του χαρτί;

Γράφουμε το μήνυμα, σχεδιάζουμε σε tablet τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγγελιαφόρος για να το παραδώσει στη θεότητα που έχει επιλέξει.

521x360-4

Τσάκα – τσάκα!

Μετά από μια σύντομη βόλτα στην έκθεση, φοράμε ακουστικά και κάθε παίκτης προσπαθεί να περιγράψει στον επόμενο ένα έκθεμα, χωρίς να χρησιμοποιήσει τις λέξεις-κλειδιά. Στον δεύτερο γύρο, περιγράφουμε τα εκθέματα με παντομίμα και στο τέλος, σκιτσάρουμε σε tablet τις λέξεις που αναζητούμε. Όποια ομάδα κερδίσει τους περισσότερους πόντους, κερδίζει!

521x360-7

Κλήση από τον Ισημερινό

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο της Ζωής Βλαχούτα, τηλεφωνήτριας του ΟΤΕ τη δεκαετία του ’70,  «Σας παρακαλώ με συνδέετε με το γέλιο;»

Ομάδα διάσωσης ΑΙ

Μαθαίνουμε ποιες είναι οι χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στις τηλεπικοινωνίες.

Με αφορμή τον κώδικα Morse, προγραμματίζουμε και κατασκευάζουμε ένα ελικόπτερο με κάμερα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναγνωρίσει το μήνυμα SOS σε διάφορες μορφές -κώδικα Morse, γράμματα, ανάγλυφα με πλαστελίνη- και να το μεταδώσει σε έναν σταθμό διάσωσης.

521x360-3

Μήνυμα από τον Άρη

Μαθαίνουμε πώς οι ακτίνες laser μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα δεδομένων στις δορυφορικές επικοινωνίες. Χρησιμοποιώντας υλικά εκπαιδευτικής ρομποτικής, δημιουργούμε ένα μοντέλο δορυφόρου που μπορεί να στέλνει και να λαμβάνει σήματα laser. Προγραμματίζουμε έναν επεξεργαστή micro:bit και συνεργαζόμαστε για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, μεταφέροντας ένα μήνυμα από τον πλανήτη Άρη στη Γη.

521x360-2

Πρωτέως 25, 14564
Ν. Κηφισιά
Τ. 210 6110299
E: [email protected]

Share This Story, Choose Your Platform!