Την ομαλή εξέλιξη των έργων πολιτισμού, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, που εκτελούνται, την τελευταία τετραετίαστη Ναύπακτο, αλλά και των έργων αποκατάστασης,συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, στη Λευκάδα, σε εμβληματικά εκκλησιαστικά μνημεία,με τα οποία αναδεικνύονται ως πολιτιστικοί προορισμοί, με αναπτυξιακή δυναμική, επιβεβαίωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψή της. Το έργο της ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας μπαίνει, επίσης, σε φάση υλοποίησης με την έναρξη της εκπόνησης του συνόλου των απαιτούμενων μελετών, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.

Αυτοψία Λ. Μενδώνη στο ενετικό λιμάνι Ναυπάκτου

«Η Ναύπακτος» όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη,«είναι ένας ξεχωριστός τόπος, φορτισμένος ιστορικά.Οι ενετικές της οχυρώσεις είναι ένα σπουδαίο μνημείο, όχι μόνο για την οχυρωματική αρχιτεκτονική. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα κάστρα στην ελληνική επικράτεια και για την ιστορική του σημασία. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, δρομολογήσαμε, υλοποιήσαμε και υλοποιούμε έργα σημαντικά στον αστικό ιστό της πόλης. Για πρώτη φορά, στη Ναύπακτο, εκτελούνται έργα 5.000.000 ευρώ, κρίσιμα για την πόλη, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο πολιτισμός, εκτός από δημόσιο κοινωνικό αγαθό, είναι και μοχλός ανάπτυξης. Τα έργα που εκτελούνται είναι άμεσα συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η Ναύπακτος είναι αναδυόμενος τουριστικός προορισμός,ο οποίος διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να εξελιχθεί με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Στο πρόγραμμά μας βασικός στόχος είναιη ενίσχυση, με οποιονδήποτε τρόπο, της πολιτιστικής ανάπτυξηςτων πόλεων και η ευημερία των κατοίκων τους».

Αυτοψία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα

Στη διάρκεια της επίσκεψής της στη Ναύπακτο, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε αυτοψίασε τμήματα του κάστρου της Ναυπάκτου καιστο ενετικό λιμάνι, και συγκεκριμένα στα επιθαλάσσια τείχη, όπου είναι σε εξέλιξη το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του ενετικού λιμένα, από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, πραγματοποίησε αυτοψία στο έργο στερέωσης και αποκατάστασης των επιθαλάσσιων τειχών με αναστήλωση των επάλξεων,καθώςκαι στο αποκατεστημένο τμήμααπό την Ωραία Ντάπια έως τον πύργο του Ρολογιού, που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Από τα έργα που υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ολοκληρωθεί η αναστήλωση όλων των επάλξεων, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές εργασίες στα δώματα των προμαχώνων της Ωραίας Ντάπιας και του Πύργου του Ρολογιού και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάδειξής τους. Σε επίπεδο μουσειακών υποδομών, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την οργάνωση της μόνιμης αρχαιολογικής συλλογής Ναυπάκτου με τίτλο «Η Ναύπακτος στη Βυζαντινή Περίοδο» στο Ιτς Καλέ.

Στην αυτοψία της στη Ναύπακτο, τη Λίνα Μενδώνη, συνόδευαν ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Βασίλης Γκίζας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλής Βλαχούλης, η Έφορος Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος Ολυμπία Βικάτου, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της η Λίνα Μενδώνη, συναντήθηκε και με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο.

Αυτοψία στο Κάστρο Αγίας Μαύρας

Στην Λευκάδα, στην αυτοψία στο Κάστρο Αγίας Μαύρας, η Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των έργων αποκατάστασης, αλλά και αναβάθμισης των υποδομών του αρχαιολογικού χώρου, με την κατασκευή διαδρομών περιπάτου των επισκεπτών, χώρων εξυπηρέτησης και πληροφόρησης του κοινού, λειτουργία συστήματος πυροπροστασίας. Στο πλαίσιο της αυτοψίας στο Κάστρο, δόθηκαν οδηγίες προς στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων και στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για την εκπόνηση ενός ολιστικού διαχειριστικού σχεδίου, με σκοπό, μέσα από τη συστηματική μελέτη του χώρου, να αναδειχθούν οι τρόποι που το Κάστρο της Αγίας Μαύρας θα μπορεί να ενταχθεί στους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας που έχουν το προνόμιο να φιλοξενούν δράσεις και εκδηλώσεις σύγχρονης δημιουργίας, προβάλλοντας εκτός από την πολιτιστική κληρονομιά, τη σύγχρονη Ελλάδα.

Η Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε αυτοψία στο έργο αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα,οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα,κηρυγμένος ιστορικό διατηρητέο μνημείο, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία καιείναι ένα από τα πλέον αξιόλογα και παλαιότερα θρησκευτικά μνημεία της Λευκάδας. Οικοδομήθηκε,πρώτη φορά το 1685, έχοντας όμως καταρρεύσει από σεισμούς, ανοικοδομήθηκε, στις σημερινές του διαστάσεις, το 1836. Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος του 2024. Αντίστοιχα, έργα αποκατάστασης εκτελούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά.Το έργο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και υπολείπεται μόνο η σκευή του Ναού για να αποδοθεί στη λατρεία. Εργασίες αποκατάστασης εκτελούνται  και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη «Με την παρουσία μας στη Λευκάδα επιβεβαιώσαμε την ομαλή εξέλιξη όλων των έργων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5.000.000 ευρώ, που εκτελούνται στο νησί, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την Έφορο Ολυμπία Βικάτου και στο πρόσωπό της όλο το προσωπικό της υπηρεσίας, αλλά και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών ΜνημείωνΘεμιστοκλή Βλαχούλη και τα στελέχη της, γιατί πραγματικά τα έργα εξελίσσονται, με πολύ ικανοποιητικό τρόπο, και ολοκληρώνονται.Όσα δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2024. Όσο για την έναρξη της αποκατάστασης ενός εκκλησιαστικού μνημείου, όπως ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, έπειτα από δεκαετίες σιωπής, μας γεμίζει με ακόμη μεγαλύτερη χαρά,γιατί αποκαθιστώντας τον, αποδίδουμε ένα σημαντικό έργο πολιτισμού στην τοπική κοινωνία κι έναν χώρο λατρείας στους πιστούς. Ευελπιστούμε, μέχρι το τέλος του 2024, αρχές του 2025, το μνημείο να είναι πλήρως αποκατεστημένο να αποδοθεί στην κοινωνία και στη Μητρόπολη της Λευκάδας».

Η Υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε, επίσης, αυτοψία στην Ιερά Μονή Παναγίας της Οδηγήτριας στην Απόλπαινα, το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο του νησιού, όπου εξελίσσονται εργασίες αποκατάστασης στο Καθολικό της Μονής. Οι εργασίες θα συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο προκειμένου και οι τοιχογραφίες να αποκατασταθούν, αλλά και το μνημείο συνολικά να λάβει τη μορφή που πρέπει να έχει.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε και το οικόπεδο που παραχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας, ευχαριστώντας τον βουλευτή Λευκάδας Αθανάσιο Καβαδά, για τη συμβολή του στην παραχώρηση του ακινήτου. Για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου έχει ήδη εγκριθεί το ποσό των 2.000.000 ευρώ, για την εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών, με χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στη Λευκάδα, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, εκτός των στελεχών του ΥΠΠΟΑ, συνόδευαν ο Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Καλός και ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Ανδρέας Κτενάς.

Share This Story, Choose Your Platform!