Δύο νέες προγραμματικές συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1.120.000 ευρώ υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Οι συμβάσεις αφορούν στην εκπόνηση μελετών για τη δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσήνης και στη διαμόρφωση του χώρου τοποθέτησης του Ταφικού Μνημείου Ερμιόνης.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Η δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη υπήρξε πάγιο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Τον περασμένο Ιούλιο υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Μεσσήνης, θέτοντας τις βάσεις ώστε να δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες. Με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, ξεκινά η εκπόνηση των μελετών, οι οποίες χρηματοδοτούνται από κοινού από το ΥΠΠΟΑ και την Περιφέρεια, ώστε ο μείζων αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης να αποκτήσει μία σύγχρονη μουσειακή υποδομή, αντάξια της σημασίας του χώρου και των ευρημάτων του. Παράλληλα, προχωρούμε στην ανάδειξη ενός πολύ σημαντικού ευρήματος, του Ταφικού Μνημείου Ερμιόνης, με την τοποθέτησή του σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για τη μελλοντική δημιουργία ενός αρχαιολογικού περιπάτου που θα συμβάλει στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της Ερμιόνης. Θέλω, από καρδιάς, να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, για τη στενή, σταθερή και ιδιαίτερα αποδοτική συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τα έργα πολιτισμού».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δήλωσε ότι «Υπογράψαμε δύο πολύ σημαντικές Προγραμματικές Συμβάσεις για την Πελοπόννησο, η μία για τη μελέτη του Μουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης και η άλλη αφορά στην τοποθέτηση του ταφικού μνημείου Ερμιονίδας, η οποία θα γίνει σε ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή. Ολόκληρη η Πελοπόννησος είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός τόπος και η συνεισφορά της Υπουργού ήταν πολύτιμη. Γνωρίζει τα θέματά της υπήρξε εργατική και επίμονη και η στάση της ήταν πάντα σωστή, με ευαισθησία και συνεχή προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θέλω να την ευχαριστήσω δημόσια για την προσπάθειά της και για τον αγώνα της για όλες τις μορφές Πολιτισμού. Η προσπάθειά της απέδωσε καρπούς. Εύχομαι και ελπίζω να συνεχίσει το έργο της».

  • Η προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Μεσσήνης, ύψους 1.000.000 ευρώ, με φορείς υλοποίησης το ΥΠΠΟΑ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προβλέπει την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών (Προμελέτη, Οριστική – Μελέτη Εφαρμογής – Τεύχη δημοπράτησης), καθώς και τη Μουσειολογική και Μουσειογραφική μελέτη.

Η αναγκαιότητα της ίδρυσης του μουσείου επιβάλλεται από τον πλούτο του υλικού των ανασκαφών που διενεργούνται εδώ και χρόνια από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη. Η συντήρηση τεκμηρίωση των ευρημάτων των ανασκαφών που διενεργούνται στην αρχαία Μεσσήνη επί πολλές δεκαετίες και η έκθεση επιλεγμένων συνόλων θα δώσει την δυνατότητα παρουσίασης στο κοινό της διαχρονικής ιστορίας της περιοχής, την εξέλιξη της οικιστικής μορφής της και το βίο των κατοίκων της.

Το μουσείο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Μεσσήνης, εμβαδού 9.258,60 τ.μ., στην περιοχή μεταξύ του υφιστάμενου αρχαιολογικού μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης. Η διαδικασία δωρεάς του οικοπέδου από τον Δήμο Μεσσήνης στο ΥΠΠΟΑ βρίσκεται σε εξέλιξη.

  • Η σύμβαση για την αναστήλωση, στερέωση και διαμόρφωση χώρου τοποθέτησης του Ταφικού Μνημείου Ερμιόνης, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, προβλέπει την εκπόνηση αρχιτεκτονικής, στατικής, Η/Μ μελέτης, καθώς και μελέτης φωτισμού και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, με σκοπό την ανάδειξη του Ταφικού Μνημείου Ερμιόνης, μεγάλων διαστάσεων (3,23X1,98X1,45) καλύμματος ταφικής κλίνης, που παριστάνει ανακεκλιμένο ζεύγος με ημίεργες κεφαλές. Το ρωμαϊκό ταφικό μνημείο θα τοποθετηθεί σε τμήμα δημοτικού οικοπέδου, που βρίσκεται ανατολικά του κτηρίου του ΟΤΕ στην Ερμιόνη, το οποίο παραχωρήθηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό στο ΥΠΠΟΑ. Ο χώρος αυτός επιλέχθηκε επειδή είναι κοντά στο σημείο εύρεσης του Μνημείου, ενώ γειτνιάζει και με κατάλοιπα αναστηλωμένου τμήματος του αρχαίου τείχους της Ερμιόνης.

Share This Story, Choose Your Platform!