Δ. Παντερμαλής: «…τα μάρμαρα αντί να είναι ένα σημείο σύγκρουσης μπορούν να γίνουν ένα σημείο προόδου, μελέτης και προβολής»

Share it!

Αποδόθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης το θραύσμα Fagan, από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο. Tο θραύσμα πρόκειται να εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης για διάστημα οκτώ ετών ως μακροχρόνια κατάθεση (‘deposito’) με προοπτική να παραμείνει σε μόνιμη βάση (‘sine die’) στο Μουσείο Ακρόπολης, μέσω της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση της Σικελίας προς το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Μουσείο Ακρόπολης. Κυριάκος Μητσοτάκης, Λίνα Μενδώνη στην τοποθέτηση του θραύσματος / Acropolis Museum, Kyriakos Mitsotakis, Lina Mendoni. Placement of the fragment

Το θραύσμα Fagan απεικονίζει τα κάτω άκρα της Θεάς Αρτέμιδας. Είναι απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα από πεντελικό μάρμαρο, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, παρακολουθώντας την πομπή των Παναθηναίων. Tο αριστερό κομμάτι του λίθου βρίσκεται στο Μουσείο Ακρόπολης ενώ το δεξιό στο Βρετανικό Μουσείο. Το θραύσμα με ύψος 0,355μ., πλάτος 0,31μ. και πάχος 0,105μ., ανήκε στη συλλογή του Robert Fagan, Βρετανού Πρόξενου στη Σικελία και στη Μάλτα, η οποία αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμου μεταξύ 1818-1820. Περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου Antonino Salinas το 1836. Από το 2008 έως το 2009, μέσω δανεισμού, επέστρεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της έκθεσης «Νόστοι» στο Μουσείο Ακρόπολης. Στο πλαίσιο του δανεισμού το Μουσείο Ακρόπολης θα δανείσει στο Μουσείο Antonino Salinas δυο σημαντικά εκθέματα της συλλογής του για αντίστοιχο διάστημα.

Θραύσμα Fagan, τοποθέτηση / Fagan fragment

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «Το σημαντικό βήμα το οποίο γίνεται σήμερα πιστεύω ότι ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε και άλλα μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην αντίστοιχη κατεύθυνση. Με πιο σημαντικό, φυσικά, το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο θα πρέπει πια να αντιληφθεί ότι έχει έρθει ο καιρός τα μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα σε συνθήκες που λίγο-πολύ είναι όλες γνωστές, να επιστρέψουν πια εδώ, στο φυσικό τους σπίτι».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «….Η διεθνής κοινότητα δικαιούται και απαιτεί να δει το αριστουργηματικής τέχνης δημιούργημα στο σύνολό του, επανενωμένο, εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, και όχι διαμελισμένο ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο… H επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα αποτελεί ηθική υποχρέωση για όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της προστασίας της κοινής πολιτισμικής της κληρονομιάς.»

Δ. Παντερμαλής, Ν. Σταμπολίδης, K. Μητσοτάκης, Α. Samona, C. Greco, Λ. Μενδώνη / D. Pantermalis, N. Stampolidis, K. Mitsotakis, Α. Samona, C. Greco, L. Mendoni

Ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής τόνισε ότι «…τα μάρμαρα αντί να είναι ένα σημείο σύγκρουσης μπορούν να γίνουν ένα σημείο προόδου, μελέτης και προβολής». Ενώ ο  Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης υπογράμμισε πως «Το κομμάτι που κατατίθεται σήμερα εδώ για να προσαρμοστεί στη θέση που αιώνια ανήκε…».

Τόσο η  Διευθύντρια του Μουσείου Antonino Salinas Caterina Greco όσο και ο Σύμβουλος επί των Πολιτισμικών Αγαθών και της Σικελικής Ταυτότητας Alberto Samona στάθηκαν στην ιδιαίτερη σχέση Ελλάδας  και  Σικελίας και στην προσπάθεια μόνιμης επιστροφής του θραύσματος Fagan στο Μουσείο Ακρόπολης.