Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, οι Tilda Swinton και Olivier Saillard παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Αν και μετά από πολλές ώρες προβών, οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάστηκαν με καλή διάθεση και άψογη συμπεριφορά ενώπιον των δημοσιογράφων, πρόθυμοι να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση σχετική με την περφόρμανς “Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι“.

Κοστούμια του Danilo Donati για ταινίες του Πιερ Πάολο Παζολίνι. Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ουσιαστικά, η Tilda Swinton μας καλωσόρισε με μεγάλη ζεστασιά. τονίζοντας ότι στη Σκωτία, από όπου και η καταγωγή της, “σφίγγουμε το χέρι καθενός ανθρώπου”. Σημειωτέον ότι η Tilda Swinton έχει στο βιογραφικό της πολλές σημαντικές συνεργασίες, με μερικούς από τους πλέον ρηξικέλευθους δημιουργούς του κινηματογράφου, όπως οι Ντέρεκ Τζάρμαν (1942-1994), Τζιμ Τζάρμους, Γουες Άντερσον, Σάλι Πότερ και Ντέιβιντ Φίντσερ. Για την ερμηνεία της στην ταινία του Τόνι Γκιλρόι, Μάικλ Κλέιτον,  κέρδισε το 2008 το Όσκαρ της καλύτερης υποστηρικτικής γυναικείας ερμηνείας. Το αθηναϊκό κοινό, από τις 11 μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου, θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει σε ένα “τελετουργικό ντεφιλέ” όπου η γνωστή ηθοποιός, υπό τη διεύθυνση του Olivier Saillard θα δώσει μια νέα πνοή σε κοστούμια του Danilo Donati (1926-2001) από κλασικά αριστουργήματα του Πιερ Πάολο Παζολίνι (1922-1975). H Tilda Swinton, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλα αυτά τα κοστούμια, που συχνά μετά την κατασκευή μιας ταινίας καταλήγουν στα αζήτητα, ουσιαστικά την προσκαλούν να αφηγηθεί την ιστορία τους. Την ίδια στιγμή, μαζί με το σκηνοθέτη της περφόρμανς, αναγνωρίζουν το ανεξίτηλο ίχνος που άφησε ο Παζολίνι στον παγκόσμιο κινηματογράφο, τόσο μεγάλο που το πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή.

Στιγμιότυπο από τη Συνέντευξη Τύπου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Μπορεί να μην κατορθώσουμε να δούμε την ίδια την παράσταση, καθώς τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, όμως αρκούσαν λίγα μόλις λεπτά στη συνέντευξη τύπου για να καταλάβουμε ότι η Tilda Swinton διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης ηθοποιού. Όπως κάθε μεγάλος ηθοποιός, έχει τη χαρά ενός μικρού παιδιού να ζωντανέψει κάθε τι γύρω της. Να δώσει μια ευκαιρία για ύπαρξη στα κοστούμια του Danilo Donati. Όπως, επίσης,  τόνισε και η ίδια, “τα ενδύματα είναι επιλογές”. Γι’ αυτό και εκείνη επέλεξε μετά από μία κουραστική νύχτα, να ντυθεί στα ροζ και έτσι να δώσει μία τονωτική ένεση στην ενέργειά της.

Για όσους τυχερούς κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση στην παράσταση, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, μετά την περφόρμανς, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον Olivier Saillard και την Tilda Swinton στο -1 της Στέγης,  με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.onassis.org/el/whats-on/embodying-pasolini-olivier-saillard-tilda-swinton 

Share This Story, Choose Your Platform!