Το έργο του Άγγελου Πλέσσα, «Φυλαχτό όλων των Όντων», η in situ εγκατάσταση από νέον, μεταφέρεται στη λεωφόρο Πατησίων, απέναντι από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από 25 Δεκεμβρίου, φοιτητές, περαστικοί και κάτοικοι έχουν ένα φυλαχτό να τους προσέχει από ψηλά, να προσθέτει χρώμα στο βλέμμα τους και θετική ενέργεια στη μέρα και τη νύχτα τους.
Μία νέα γειτονιά ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις ιαματικές ιδιότητες της πολύχρωμης, φωτεινής εγκατάστασης του Άγγελου Πλέσσα. Το «Φυλαχτό όλων των Όντων» μεταφέρεται από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στη λεωφόρο Πατησίων 95, απέναντι από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) για να συνεχίσει «φυλάει» την πόλη, τους περαστικούς και τους κατοίκους της. Εκεί, από 25 Δεκεμβρίου, νέα βλέμματα θα συναντούν την κόκκινη χαμογελαστή φατσούλα (emoji) που περιβάλλεται από επτά σύμβολα σε κυκλική διάταξη, μεταφέροντας ένα μήνυμα αγάπης, ελπίδας και αισιοδοξίας ως αντίδοτο σε έναν κατακερματισμένο κόσμο, όπου κυριαρχούν η αποξένωση, η αλλοτρίωση, η μοναξιά και η απώλεια.
Κάθε χρόνο, μέσα από αναθέσεις και επιτόπιες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο του κέντρου της Αθήνας, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αναζητά μέρη στα οποία η τέχνη μπλέκεται με τη καθημερινότητα. Μέσα από μια σειρά έργων που διαπερνούν τις πολυκατοικίες, σπουδαία έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών αναγεννιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Οι πρώτες τοιχογραφίες που είναι ήδη μέρος του αστικού ιστού της Αθήνας είναι το «Φιλί» του Ηλία Παπαηλιάκη στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, το «Κύμα / Νεύμα» της Σοφίας Στεβή στην πλατεία Μαβίλη και το “She Who Protects” του Αριστείδη Λάππα.

Σύμφωνα με τον Άγγελο Πλέσσα: «Το “Φυλαχτό όλων των Όντων” είναι ένα έργο νέον, αποτέλεσμα έρευνας που έκανα με σύμβολα εμπνευσμένα από αρχαιοελληνική, μεσοποτάμια, λαπωνική και βουδιστική εικονογραφία, αλλά κάποια από αυτά πλέον είναι και οικειοποιημένα σύμβολα της ιντερνετικής κουλτούρας».

Συντελεστές
Άγγελος Πλέσσας, εικαστικός
Επιμέλεια: Γιώργος Μπεκιράκης, Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Οργάνωση Παραγωγής Ιδρύματος Ωνάση: Μαρία Βασαριώτου
Εκτέλεση Παραγωγής – Υλοποίηση: UrbanAct

Onassis Culture
Διευθύντρια Πολιτισμού: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτισμού: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Ανάθεση & Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Share This Story, Choose Your Platform!