Ήδη από το 1977 η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Ο στόχος της επετείου παραμένει σταθερός και επίκαιρος: Η ανάδειξη του ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία  “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Κάθε χρόνο τα Μουσεία υποδέχονται το κοινό με ελεύθερη είσοδο, μουσική, εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους με πρόγραμμα που συχνά δεν περιορίζεται στη 18η Μαΐου αλλά καλύπτει περισσότερες ημέρες.

Η ICOM επιλέγει το θέμα στο οποίο θα είναι κάθε χρόνο ο εορτασμός. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» αναδεικνύοντας το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα μουσεία στην ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσω των εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έρευνας και τοπικών δράσεων.

Το ελληνικό τμήμα της ICOM έχει επιλέξει ως τιμώμενο φορέα για το 2023 το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Για τη 18η Μαΐου το Μουσείου έχει προγραμματίσει σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων με διευρυμένο ωράριο, ειδικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και μουσική.

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή / Basil and Elise Goulandris Foundation

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την  Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, με εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας από τις 9 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ κι έπειτα. Οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν υπό το βραδινό φως τα αριστουργήματα των συλλογών του. Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, το Μουσείο θα γιορτάσει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.  Το Μουσείο Ακρόπολης έχει προγραμματίσει εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και γονείς.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 με θεματικές περιηγήσεις  από αρχαιολόγους του Μουσείου. Τετάρτη 17 Μαΐου (12:00-13:00), την Πέμπτη 18 Μαΐου (11:00-12:00 και 16:00-17:00) και την Παρασκευή 19 Μαΐου (12.00-13:00):  «Συνέχειες και ασυνέχειες στο Προϊστορικό Αιγαίο: Πώς προκλήθηκαν οι μεγάλες καταστροφές κατά την Πρώιμη, Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Είναι δυνατόν να οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή;». Πέμπτη 18 Μαΐου (12:00-13:00): «Θεοί της υγείας στην Έκθεση των Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου».

Ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο Κέντρο Τεχνών και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων την Πέμπτη 18 Μαΐου για να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 με κεντρικό θέμα «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής», μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις με ελεύθερη συμμετοχή, που υλοποιεί ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Το Επιγραφικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων διοργανώνοντας ξεναγήσεις την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023: «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα», ( από την κ. Αναστασία Λουδάρου, αρχαιολόγος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος) «Θεραπεύων Φιλοτίμως» (από αρχαιολόγοι του Μουσείου).

Τελλόγλειο Ίδρυμα / Teloglion Foundation

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα, συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Πέμπτη 18 Μαΐου, με δύο ξεναγήσεις για το κοινό:  στις 11:00 και στις 12:00. Πέμπτη 18 Μαΐου, στις 11:00: «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη».   Πέμπτη, 18 Μαΐου, στις 12:00: «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη»

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ύδρας (ΚΕΔΥ), διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου εργαστήριο χειροτεχνίας με τίτλο «Ανοίξτε τα μπαούλα» στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, παράρτημα του Μουσείου (ΕΙΜ) στην  Ύδρα.

To Mουσείο Eπιστημών και Tεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 με ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις που ξεκινούν  από τις 12 Μαΐου και ως τέλη του μήνα. Τα πρωτότυπα προγράμματα του Μουσείου κινούνται γύρω από τη φετινή θεματική και απευθύνονται σε μαθητικές ομάδες, μικρότερους και μεγαλύτερους επισκέπτες.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι με ελεύθερη είσοδο δίνοντας την ευκαιρία σε όλους για να γνωρίσουν το «Πράσινο Μουσείο».

Share This Story, Choose Your Platform!