Μια ξεχωριστή υπαίθρια έκθεση αρχειακού υλικού, η οποία είναι ενταγμένη στον κύκλο των εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει ο Πολιτιστικός Οργανισμός και ο Δήμος της Πάτρας, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, στήθηκε την Τετάρτη 20 Απριλίου (Μεγάλη Τετάρτη) στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.
Θέμα της έκθεσης, «Οι αστικοί προσφυγικοί συνοικισμοί στην Πάτρα μέσα από τα Γενικά Αρχεία του κράτους – Τμήμα Γ.Α.Κ. Αχαΐας». Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υλικό το οποίο αφορά στους πέντε προσφυγικούς συνοικισμούς που δημιουργήθηκαν στην πόλη της Πάτρας από το 1923 (Αγία Αικατερίνη, Αγία Φωτεινή, Φαναρίου – Νικαίας – Καλαβρύτων και σημερινή Γ. Παπανδρέου, Αγίας Τριάδος, Πτωχοκομείου, στο ύψος της σημερινής σιδηροδρομικής γραμμής στην Ακτή Δυμαίων).
Επίσης εκτίθενται στοιχεία που αφορούν στους πρώτους προσφυγικούς συλλόγους καθώς και χάρτες με την πλήρη ανάπτυξη των συνοικισμών. Με αυτό τον τρόπο, εκτός από την προβολή των προσφυγικών συνοικισμών της Πάτρας, επιχειρείται και η παρουσίαση των μελών τους ως συλλογική οντότητα με κοινά χαρακτηριστικά την προέλευση και την προσφυγική τους ταυτότητα.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, με αφορμή την λειτουργία της έκθεσης σε δήλωσή της επισημαίνει, ότι « η έκθεση αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, εάν δεν υπήρχε η ενεργή στήριξη των υπαλλήλων από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Αχαΐας.
Ευχαριστώ γι’ αυτή τη συνεργασία, ιδιαίτερα την προϊσταμένη κ. Ανδριανή Μελίστα καθώς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο τμήμα Γ.Α.Κ. Αχαΐας και στα αντίστοιχα τμήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού.
Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή Θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της εκμετάλλευσης πρόσφυγες και μετανάστες. Οι πολεμικές εστίες που διαρκών πολλαπλασιάζονται δημιουργούν στρατιές προσφύγων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία από το 2014 με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ και τα επεκτατικά πολεμικά σχέδιά του στην περιοχή και η εισβολή της Ρωσίας έχουν δημιουργήσει ήδη εκατομμύρια προσφύγων.
Οι λαοί πρέπει να εναντιωθούν στον πόλεμο, να μην ταχτούν με την μια ή την άλλη πλευρά στους ανταγωνισμούς, μαχητικά να βάλουν εμπόδια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να απομονώσουν το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού και να αγωνιστούν για να μην υπάρχουν οι συνθήκες εκείνες που δημιουργούν πρόσφυγες».
Η έκθεση θα αναπτυχθεί – πραγματοποιώντας ένα ταξίδι μνήμης – και σε άλλους δημόσιους χώρους.
Leave A Comment