Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών

Διεύθυνση: Μαιζώνος 110, 26221, Πάτρα
Τηλ.: +30 2610 222049

Εmail: [email protected]
www.patrasculture.gr

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Χειμερινό ωράριο

Τρίτη ως Σάββατο: 10:00-15:00
Τρίτη & Παρασκευή: 18:00-21:00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Θερινό ωράριο

1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Δευτέρα έως Παρασκευή από 8.00 έως 14.45

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΩΚΑΙΑΣ

Δευτέρα έως Παρασκευή από 8.00 έως 14.45

ΕΙΣIΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος:
Δωρεάν

Share it!

Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας

Με στόχο την «εικαστική παιδεία και την αισθητική αγωγή» λειτουργεί από το 1988 η Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πατρέων.

Η Πινακοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αναδεικνύοντας έτσι τον χώρο σε πυρήνα της πολιτιστικής κίνησης της Πάτρας. Η συνύπαρξη δίνει τη δυνατότητα ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στους δυο θεσμούς και επιτρέπει πιο ολοκληρωμένες, αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις. Μέσα από τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις που έχει οργανώσει πέτυχε την αναγνώριση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η αρχική συλλογή του Δήμου περιελάμβανε έργα σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα, όπως οι Νίκος Κουνελάκης, Ανδρέας Κριεζής, Ιωάννης Δούκας, Γεωργίος Σαμαρτζής, Γιώργος Βακαλό, Γιάννης Μηταράκης, Σπύρος Βασιλείου, Ουμβέρτος Αργυρός, Αντωνίος Σώχος, Στέλιος Μηλιάδης. Από το 1988 και την ίδρυση της Πινακοθήκης έχουν προστεθέι έργα νεότερων καλλιτεχνών όπως των Ανδρέα Βουρλούμη, Δημήτρη Μπισκίνη, Αγήνορα Αστεριάδη, Ράλλη Κοψίδη, Φρεντ Έμεριχ, Άλκη Πιερράκου, Βασίλη Σπεράντζα, Όπυς Ζούνη, Κλεοπάτρας Δίγκα, χαρακτικά της Βάσως Κατράκη, Άριας Κομιανού,  Τάσου Αλεβίζου, Φώτη Μαστιχιάδη, και γλυπτό του Γιάννη Γαΐτη.

Στα χρόνια της λειτουργίας της διατηρεί σταθερές συνεργασίες με θεσμούς του πολιτισμού όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ιδρύματα, Μουσεία και άλλες Πινακοθήκες της χώρας.

Παράλληλα η Πινακοθήκη διατηρεί και τον τοπικό χαρακτήρα της αφενός οργανώνοντας αναδρομικές τιμητικές εκθέσεις των δημιουργών που γεννήθηκαν στην Πάτρα, παρουσιάζοντας τη συμβολή τους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, αφετέρου φιλοξενώντας ομαδικές εκθέσεις των νέων καλλιτεχνών που γεννήθηκαν, ζουν ή δημιουργούν στην πόλη, με σκοπό την προβολή και γνωστοποίηση του έργου τους. Πρόσφατα, και ακολουθώντας τις ανάγκες της περιόδου, η Πινακοθήκη πραγματοποίησε την 1η διαδικτυακή έκθεση εικαστικών του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων με έργα ζωγραφικής 27 καλλιτεχνών.

Καλαίσθητες, επιστημονικές εκδόσεις συμπληρώνουν την διοργάνωση εκθέσεων. Την επιμέλεια και τη συγγραφή τους αναλαμβάνουν Ιστορικοί  Τέχνης που ειδικεύονται στην εποχή και το έργο των καλλιτεχνών. Οι εκδόσεις είναι δίγλωσσες επιδιώκοντας την δυναμικότερη προβολή του έργου της Πινακοθήκης. Η παραγωγή των εκδόσεων γίνεται εξ ολοκλήρου στην Πάτρα.

Προκειμένου να εκπληρώσει το στόχο της, η Δημοτική Πινακοθήκη οργανώνει στο χώρο του Μουσείου εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις από εξειδικευμένο προσωπικό που στοχεύει στην καλύτερη επαφή μαθητών και δημοτών με το χώρο της Τέχνης.