Μία από τις δυνάμεις της τεχνολογίας είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουμε, εξερευνούμε και ανακαλύπτουμε πράγματα, όπως η πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτό αποδεικνύει έμπρακτα και η COSMOTE CHRONOS, μια νέα πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά και tablet που αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής, και με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέπει στους χρήστες να βιώσουν το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην ακμή της.

Οι καινοτομίες του COSMOTE CHRONOS

Το COSMOTE CHRONOS συνδυάζει επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα για να αναβιώσει επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις επιλεγμένων μνημείων της Ακρόπολης των Αθηνών, όπως ήταν στην κλασική αρχαιότητα και στη ρωμαϊκή εποχή. Μεταξύ αυτών είναι ο Παρθενώνας, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Ιερό της Βραυρονίας Αρτέμιδος και η Χαλκοθήκη, που δεν σώζονται σήμερα.

Ο συνδυασμός AR και VR αποτελεί στη συγκεκριμένη περίπτωση καινοτομία, καθώς με την ανάπτυξη εξειδικευμένου πρωτότυπου κώδικα έγινε εφικτό να συνδυαστούν μια πλατφόρμα σύγχρονης και μια πλατφόρμα ασύγχρονης επικοινωνίας. Το user interface της εφαρμογής επιτρέπει στους χρήστες να θαυμάζουν τα μνημεία στο πραγματικό τους μέγεθος και να περιηγούνται στο εσωτερικό τους, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στον βράχο της Ακρόπολης, είτε οπουδήποτε αλλού σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι χρήστες της εφαρμογής απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο ποιότητας και λεπτομέρειας των τρισδιάστατων γραφικών με απαράμιλλο φωτορεαλισμό, που αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής. Αξίζει να σημειωθεί πως με τη χρήση 3D Graphics, οι σκιές και το φως που πέφτουν πάνω στα εικονικά, τρισδιάστατα μνημεία αντανακλούν τις συνθήκες του περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο, δημιουργώντας μια πιο βιωματική εμπειρία για τον χρήστη της εφαρμογής.

Μέσα από δίκτυο 5G, η εφαρμογή προσφέρει συνομιλία σε πραγματικό χρόνο με την Κλειώ. Η Κλειώ είναι η ψηφιακή βοηθός του χρήστη που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και απαντά σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις για το σύνολο των μνημείων, στα οποία μπορεί να περιηγηθεί κάποιος μέσω του COSMOTE CHRONOS είτε βρίσκεται στον Ιερό Βράχο, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Μάλιστα, η Κλειώ μπορεί να παρέχει ομαδικές ξεναγήσεις έως 5 ατόμων, εμπλουτίζοντας την εμπειρία του χρήστη και φέρνοντας ένα νέο επίπεδο διαδραστικότητας στην εικονική περιήγηση.

Ψηφιακή κιβωτός γνώσης για το μέλλον

Το COSMOTE CHRONOS δεν είναι απλώς μια εφαρμογή για κινητά, είναι μια ψηφιακή κιβωτός γνώσης για τις μελλοντικές γενιές. Είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για σχολεία σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας έναν νέο τρόπο μάθησης για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι επαγγελματίες ξεναγοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να εμπλουτίσουν την περιήγηση στην Ακρόπολη.

Η εφαρμογή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Σκοπός της είναι αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό είναι διαθέσιμη δωρεάν σε ελληνικά και αγγλικά στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi.

Ακολουθεί ένα σύντομο demo της εφαρμογής:

https://www.youtube.com/watch?v=Cgu3gcAH7gE

Share This Story, Choose Your Platform!