Το ΕΜΣΤ σας προσκαλεί στο συμπόσιο Πέρα-από-το-Kράτος με το οποίο ολοκληρώνεται η έκθεση Statecraft: Διαμορφώνοντας το κράτος. Το συμπόσιο συγκεντρώνει καλλιτέχνες, επιμελητές, συγγραφείς, νομικούς, πανεπιστημιακούς και ακτιβιστές προκειμένου να διερευνήσει τις διασταυρώσεις της τέχνης και της πολιτικής της χειραφέτησης, της τεχνολογίας και της νομικής επιστήμης ώστε να οραματιστούν το κράτος αλλιώς, να διεκδικήσουν εκ νέου τα εργαλεία της κατασκευής του και να συζητήσουν τον αυξανόμενο αυταρχισμό, την παγκόσμια επισφάλεια και την κλιματική καταστροφή.

Η πρώτη συνεδρία πάνελ, με τίτλο «Κράτη χωρίς κρατική υπόσταση», αναλαμβάνει μια κριτική του κράτους και των πατριαρχικών και εθνικιστικών νοοτροπιών του, αναδεικνύοντας σύγχρονες οικολογίες μιας πολιτικής χωρίς κράτος και του πολιτισμικού φαντασιακού της. H δεύτερη συνεδρία, με τίτλο «Κολεκτιβοποιήσεις», αναλύει τη νεοφεουδαρχική τάξη των εταιρειών των τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως η Google και η Meta, και οραματίζεται μορφές κολεκτιβιστικών ψηφιακών κοινοτήτων. Το τρίτο πάνελ, με τίτλο «Υπερεθνικές Ενώσεις», αμφισβητεί τις πολιτικές του απομονωτισμού και προσπαθεί να φανταστεί πώς μια πανευρωπαϊκή και υπερεθνική πολιτική θα μπορούσε να δράσει στην κλίμακα των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε συλλογικά σήμερα.

Μεταξύ των συνεδριών θα λάβουν χώρα δύο περφόρμανς από τους VASKOS και τον Urok Shirhan υπό τον τίτλο «Πέραν-του-Εθνικού-Ύμνου», οι οποίες εξερευνούν τις αφηγηματικές και ηχητικές δυνατότητες ενός μελλοντικού πέρα-από-το-κράτος.

Η σύνθεση του συμποσίου βασίζεται σε ένα τρίπτυχο έργων του Jonas Staal – New World Summit, Collectivize Facebook και New Unions – τα οποία απλώνονται και διαπλέκονται μεταξύ τους στους δύο ορόφους της έκθεσης Statecraft, την οποία έχει επιμεληθεί η Κατερίνα Γρέγου.

Συμμετέχουν: Αθηνά Αθανασίου· Hera Chan· Viviana Checchia· Jan Fermon· Vincent W.J. van Gerven Oei· Κυριακή Γονή· Paul Goodwin· Κατερίνα Γρέγου· Kawa Nemir· Mihnea Mircan· Urok Shirhan· Jonas Staal· Θεόφιλος Τραμπούλης · VΑSKOS (Βασίλης Νούλας και Κωστής Τζιμούλης).
Οργάνωση: Jonas Staal, Κατερίνα Γρέγου, Θεόφιλος Τραμπούλης
Το συμπόσιο θα γίνει στην Αγγλική γλώσσα χωρίς διερμηνεία και θα διεξαχθεί στο -1 μέσα στον χώρο της έκθεσης Statecraft: Διαμορφώνοντας το κράτος.

Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Share This Story, Choose Your Platform!