Το μήνυμα του Roderick Beaton:

«Σας γράφω για μια μοναδική και σημαντική πρωτοβουλία που συνεχίζει το έργο της αρχαιολογικής ανακάλυψης και διατήρησης που ξεκίνησε στην Κνωσσό το 1900 από τον Sir Arthur Evans, ο οποίος δώρισε την περιουσία του στην BSA το 1926. Από τότε συνδεόμαστε στενά με την περιοχή.

Πολλοί από εσάς θα έχετε επισκεφθεί το Ερευνητικό Κέντρο Κνωσσού και το Στρωματογραφικό Μουσείο της BSA. Το τελευταίο διαφυλάσσει αντικείμενα που καλύπτουν την ιστορία 9.000 ετών της Κνωσσού και παρέχει χώρο για καινοτόμες και συναρπαστικές έρευνες. Το Strat, όπως είναι χαϊδευτικά γνωστό, εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 1966. Μετά από περισσότερο από μισό αιώνα εντατικής χρήσης από επαγγελματίες αρχαιολόγους και φοιτητές όλων των ηλικιών, χρειάζεται τώρα μια πλήρη ανακαίνιση για να διατηρηθεί το σημαντικό αρχαιολογικό υλικό που φιλοξενεί και να παρέχει μια πρώτης τάξεως ερευνητική εγκατάσταση για τις νέες γενιές επιστημόνων.

Εάν επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.bsa.ac.uk/join-us-2/knossos-2025-project μπορείτε να δείτε το έντυπο για τη συγκέντρωση χρημάτων, να παρακολουθήσετε μια ταινία για το έργο και να εξερευνήσετε το νέο κτίριο μέσω μιας εικονικής περιήγησης.

Το έντυπο ετοιμάστηκε λίγο πριν από την πανδημία του Covid-19 και κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, όπως ο διορισμός μου ως Προέδρου του Συμβουλίου νωρίτερα φέτος. Έχουμε επιβεβαιώσει νέες αξιόπιστες κοστολογήσεις για όλες τις πτυχές του έργου, οι οποίες, μετά την παύση που προκλήθηκε από την πανδημία και τις αυξήσεις στο κόστος του κτιρίου, ανέρχονται συνολικά σε 3 εκατομμύρια λίρες.

Το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όχι μόνο μας παρέχει την ισχυρή υποστήριξή του, αλλά θα είναι επίσης ο εταίρος μας στο κατασκευαστικό έργο, με το κόστος να καλύπτεται απευθείας από την BSA μέσω δωρεών.

Έχουμε σημειώσει εξαιρετική πρόοδο στη συγκέντρωση χρημάτων, προσελκύοντας δωρεές και υποσχέσεις από υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο που νοιάζονται βαθιά για την Κνωσσό. Ένας μεγάλος φιλάνθρωπος έχει υποσχεθεί ένα πολύ γενναιόδωρο δώρο και μας έχει προκαλέσει να εξασφαλίσουμε όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια που απαιτούνται πριν από το τέλος του 2022, ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους. Με περίπου 2,5 εκατομμύρια λίρες σε δωρεές και υποσχέσεις που έχουμε ήδη λάβει, έχουμε εξασφαλίσει λίγο πάνω από το 80% του συνολικού ποσού που απαιτείται. Τώρα προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε το τελευταίο 20% των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Αυτό το τελευταίο στάδιο είναι πάντα κρίσιμο σε κάθε εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων. Τον Αύγουστο ζητήσαμε από τα υποστηρικτικά μέλη της BSA δωρεές και έχουμε λάβει πολλά γενναιόδωρα δώρα, μικρά και μεγάλα. Ενθαρρύνουμε τώρα όλους όσους βρίσκονται στη λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας να κάνουν μια δωρεά, έστω και μικρή, για να μας βοηθήσουν να ολοκληρώσουμε το έργο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, η φιλανθρωπία ήταν ζωτικής σημασίας για την BSA και δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά πόσο σημαντικοί είναι όλοι οι υποστηρικτές μας για εμάς: αυτή είναι η ευκαιρία σας να γίνετε μέρος της ιστορίας της αρχαιολογίας στην Κνωσσό κάνοντας μια δωρεά.

Εάν υπερβούμε το στόχο μας για τη συγκέντρωση χρημάτων, τυχόν πρόσθετες δωρεές θα διατεθούν στο νέο Ταμείο Μνήμης Harrison-Jebb για την παροχή υποστήριξης σε όλες τις πτυχές του έργου της BSA, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και της περαιτέρω βελτίωσης του νέου Στρωματογραφικού Μουσείου.

Θα δημιουργήσουμε μια ειδική πλάκα στο Strat για να αναγνωρίσουμε τις συνεισφορές (ή τα ισοδύναμα σε νόμισμα) των 250, 1.000 και 2.500 λιρών – η τελευταία θα ονομαστεί Κύκλος Sir Arthur Evans.  Πρόσθετες δυνατότητες αναγνώρισης των δωρητών περιλαμβάνουν δικαιώματα ονομασίας για ορισμένους από τους χώρους του νέου κτιρίου.

Παρακαλείστε να σκεφτείτε να κάνετε δωρεά στο έργο Knossos 2025 το συντομότερο δυνατό. Μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονική δωρεά στη διεύθυνση www.bsa.ac.uk/donate αναγράφοντας “Knossos 2025 Project” στο πεδίο πρόσθετων σχολίων.

Οι Αμερικανοί υποστηρικτές μπορούν να κάνουν μια φορολογικά αποδοτική δωρεά μέσω του Ιδρύματος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, ενός οργανισμού 501 (c) (3) (EIN 04-3466100). Οι επιταγές που εκδίδονται από αμερικανικές τράπεζες μπορούν να αποσταλούν στον Tim Cunningham, Πρόεδρο του Ιδρύματος The British School at Athens Foundation, 593 Gardiner Rd, Dresden, ME, 04342-3032.

Με πολλές ευχαριστίες εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας,

Καθηγητής Roderick Beaton, FBA

Πρόεδρος του Συμβουλίου | Βρετανική Σχολή Αθηνών»

Υ.Γ. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα Κνωσός 2025, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το [email protected].

Share This Story, Choose Your Platform!