Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 και ώρα 12:00 στην Ιόνιο Ακαδημία, στην Κέρκυρα, έλαβε χώρα η αναγόρευση του διαπρεπούς ελληνιστή José Antonio Moreno Jurado σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Καθηγητή Γεώργιο Κεντρωτή. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρύτανης Διασφάλισης Ποιότητας, Φοιτητικής Μέριμνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Καθηγητής Ηλίας Γιαρένης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Καθηγητής Αθανάσιος Ευσταθίου, η πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη, καθώς και εκπρόσωποι των αστυνομικών και εκκλησιαστικών αρχών του τόπου.

Ο Πρύτανης του Ι.Π. καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, στην προσφώνησή του προς τον τιμώμενο, αναφέρθηκε στη μακρά και πολύπλευρη προσφορά του κ. José Antonio Moreno Jurado στα ελληνικά γράμματα.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Καθηγητής Γεώργιος Κεντρωτής στον έπαινο που ανέγνωσε για τον τιμώμενο αναφέρθηκε καταρχάς αναλυτικά στη βαθιά παιδεία του επίτιμου διδάκτορα, η οποία καλύπτει την ελληνική γραμματεία στη διαχρονία της. Στη συνέχεια εξήρε το μεταφραστικό έργο του κ. Moreno Jurado, ο οποίος, ποιητής ο ίδιος, με όχημα την ισπανική, γλώσσα με ευρύτατη διάδοση ανά τον κόσμο, ταξίδεψε την ελληνική ποίηση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τέλος, έγινε αναφορά στην ευρεία αναγνώριση και το πλήθος διακρίσεων που έχει λάβει ο ποιητής και μεταφραστής για το σύνολο του έργου του.

Στην αντιφώνησή του με τίτλο “Εκείνα τα μακρινά χρόνια”, ο επίτιμος διδάκτορας έκανε γλαφυρή αναδρομή στη γνωριμία του με τη νέα ελληνική γλώσσα όταν, πριν από πολλές δεκαετίες, έχοντας στις αποσκευές του μόνο τις κλασικές σπουδές του, επισκέφθηκε την Ελλάδα,ενώ εξήγησε ότι οι δυσκολίες που συνάντησε χαλύβδωσαν τη θέλησή του να κατακτήσει τη γλώσσα μας. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δια ζώσης γνωριμία του με Έλληνες ποιητές στα αλλεπάλληλα ταξίδια του στη χώρα μας και στη γοητεία που άσκησε στην ψυχή του η ελληνική ποίηση ειδικά του 20ού αιώνα, γεγονός που του γέννησε την επιθυμία να τη μεταφράσει στη μητρική του γλώσσα και να την κάνει έτσι γνωστή σε τόπους μακρινούς.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον λαμπρό μουσικό επίλογο που επιμελήθηκε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και περιλάμβανε έργα κλασικής μουσικής που ερμήνευσαν εξαιρετικά φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος.

Share This Story, Choose Your Platform!