Έργα φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και του Parsons School of Design εκτίθενται στο ΚΠΙΣΝ και το Lincoln Center.

Share it!

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και το Lincoln Center for the Performing Arts πραγματοποιούν έκθεση με τίτλο Πρόσωπα του Ήρωα που παρουσιάζεται ταυτόχρονα στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη και αποτελεί την εναρκτήρια διοργάνωση της πρωτοβουλίας Stavros Niarchos Foundation-Lincoln Center Agora. Έργα φοιτητών από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και το Parsons School of Design στη Νέα Υόρκη που διερευνούν την έννοια και την πορεία του «ήρωα» και του «ηρωισμού» στην παρουσιάζονται στους εξωτερικούς δημόσιους χώρους των δύο οργανισμών.

Για τη συμμετοχή τους στην έκθεση Πρόσωπα του Ήρωα οι φοιτητές και πρόσφατοι απόφοιτοι των δύο Σχολών έπρεπε να υποβάλλουν έργα με τις δικές τους ερμηνείες του ηρωισμού ή των ηρωικών μορφών, από το παρελθόν έως και σήμερα. Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους και των τεσσάρων οργανισμών (και συγκεκριμένα από τους: Νίκο Τρανό, Καθηγητή ΑΣΚΤ, Πρύτανη ΑΣΚΤ, Γιώργο Καζάζη, Καθηγητή ΑΣΚΤ, Maria Veronica San Martin, καλλιτέχνη και εκπαιδευτικό, Lydia Matthews, Καθηγήτρια Οπτικού Πολιτισμού, Parsons School of Design/The New School, Julia Foulkes, Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας, Parsons School of Design/The New School, Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, Διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής, ΚΠΙΣΝ) επέλεξε τα 20 έργα – 10 από κάθε πόλη – που παρουσιάζονται.

Τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών είναι τα:

Αντωνόπουλος Χρήστος, Στην αφάνεια
Καφαντάρη Νιόβη, Horses Inside Horse (after Delacroix)
Μπαρμπαρή – Μπέκα Κωνσταντίνα, Υπέρβαση
Παπαδοπούλου Άννα, BΟULOUBINA
Παπαδοπούλου Καλλιρόη – Ελένη / Κάλλια, Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς εν μέσω βίαιων επεισοδίων στη δίκη του Ασπίδα
Παπαδουράκη Ελευθερία, Θραύσματα
Παπαλέξη Λιάνα Ελένη
, Λευκός ήρωας
Παυλίδου Δέσποινα / Ντέπη, Το τέλος της βάρδιας
Στυλιανίδου Παναγιώτα / Γιούλη, Upfall
Χύτας Δημήτριος / Τζίμης, Helmets II

Τα έργα των Αμερικανών καλλιτεχνών είναι τα:
Adamyan Arpi, The Island Orphanage
Bright Layo, Adebisi III
Economides Nicole, Revisiting the Hero
Garcia Caroline, Rebolusyon (Queen of the Carabao)
Jacobsson Santo, Community Power
Kim Joo Paulina, Kuruta
Lee Josephine, Signs in Another Language (series)
Quiles Bonilla Kevin, Carryover (Blue tarp at Chelsea Piers) [after Sylvia Rivera] Sun Chuyi, Madam Pang
Winters Isaiah, Reverend Hathaway

Τα επιλεγμένα έργα, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνών και τεχνικών (ζωγραφική, γλυπτική, mixed media, φωτογραφία, κολάζ, βίντεο, text-based art) αποτυπώνουν την ερμηνεία των καλλιτεχνών για σημαντικές στιγμές της ιστορίας, καθώς και για θραύσματα της σύγχρονης κοινωνίας και του δημόσιου λόγου. Στη Νέα Υόρκη η έκθεση αποτελεί μέρος του Restart Stages, ενός υπαίθριου κέντρου παραστατικών τεχνών στον χώρο του Lincoln Center, ενώ στην Αθήνα η έκθεση εντάσσεται στα Πρόσωπα του Ήρωα, τον θεματικό προγραμματισμό εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Διάρκεια έκθεσης: έως 30 Σεπτεμβρίου 2021

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες: στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ SNFCC.org και στις σελίδες του Ιδρύματος στα social media @SNFCC.