Μια υπενθύμιση των δεσμών φιλίας που ένωσαν την Ελλάδα και την Ελβετία πολύ πριν από τον 19ο αιώνα και που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Μια έκθεση που υπενθυμίζει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ της Γενεύης και της Ελλάδας στις αρχές του 19ου αιώνα παρουσιάζεται στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στη Γενεύη. Η έκθεση έχει ως επίκεντρο τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον Ελβετό πολιτικό Pictet de Rochemont και τον μεγάλο Ελβετό φιλέλληνα Jean-Gabriel Eynard.

Η έκθεση είναι οργανωμένη σε τρία μέρη:

Το πρώτο μέρος παρουσιάζει τον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο Α‘ που τον διόρισε πρέσβη της Ρωσίας στη Γενεύη το 1813 στη Γενεύη, με σκοπό να συνεισφέρει στην αναδιαμόρφωση της Ευρώπης μετά την πτώση του Ναπολέοντα.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης αναδεικνύει το έργο των Φιλελλήνων της Γενεύης και συγκεκριμένα του Ζαν-Γκαμπριέλ Εϊνάρ, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ των Ελλήνων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1821-1830).

Το τρίτο μέρος επικεντρώνεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Καποδίστριας, που εξελέγη ως πρώτος Πρόεδρος της Ελλάδας στις 27 Μαρτίου 1827, στην οικοδόμηση του νέου κράτους και υπενθυμίζει την αδιάκοπη υποστήριξη του Ζαν-Γκαμπριέλ Εϊνάρ στο ελληνικό έθνος, ακόμη και μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια το 1831. Η έκθεση ολοκληρώνεται με μια υπενθύμιση των δεσμών φιλίας που ένωσαν την Ελλάδα και την Ελβετία πολύ πριν από τον 19ο αιώνα και που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η έκθεση οργανώνεται με την ευγενική στήριξη της οικογένειας Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, καθώς και με τη συμβολή του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, της Εταιρείας Ελληνισμού και Φιλελληνισμού και του Μουσείου Γ. Στεφανή σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».

Διάρκεια έκθεσης: 15 Οκτωβρίου 2021 έως 30 Ιανουαρίου 2022
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Share it!