Η ομάδα αποτύπωσε σε εντυπωσιακές φωτογραφίες το φυσικό κάλλος και τη θαλάσσια και χερσαία πανίδα στο φυσικό της περιβάλλον, αλλά κυρίως κατέγραψε τα προβλήματα που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση στην Αρκτική και στους πληθυσμούς της.

Ολοκληρώθηκε η αποστολή στον Αρκτικό Κύκλο με αρχηγό τον αθλητή υπεραποστάσεων Μάριο Γιαννάκου και την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της BlueCycle. Η ομάδα επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από παραμονή σχεδόν ενός μήνα στη Βόρεια Νορβηγία και στο Σβάλμπαρντ, όπου διένυσε με ιστιοφόρο 930 ναυτικά μίλια (1.722 χλμ.), αποτύπωσε σε εντυπωσιακές φωτογραφίες το φυσικό κάλλος και τη θαλάσσια και χερσαία πανίδα στο φυσικό της περιβάλλον, αλλά κυρίως κατέγραψε τα προβλήματα που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση στην Αρκτική και στους πληθυσμούς της.

Η ομάδα (από αριστερά): Μαρία Τσακίρη, Μάριος Γιαννάκου, Μάνος Αρμουτάκης, Έλια Νικητοπούλου, Saga Svavarsdottir (οδηγός Αρκτικής), Κωνσταντίνος Μαλγάραλης / The team (from left): Maria Tsakiri, Marios Giannakou, Manos Armoutakis, Elia Nikitopoulou, Saga Svavarsdottir (Arctic guide), Konstantinos Malgaralis

Η ομάδα (από αριστερά): Μαρία Τσακίρη, Μάριος Γιαννάκου, Μάνος Αρμουτάκης, Έλια Νικητοπούλου, Saga Svavarsdottir (οδηγός Αρκτικής), Κωνσταντίνος Μαλγάραλης

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, εμφανείς ή αθέατες στην καθημερινότητά μας, αποτελούν αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών, οι οποίοι έχουν επιλέξει την Αρκτική ως τόπο μελέτης. Άλλωστε, τα στοιχεία για την ταχύτερη άνοδο της θερμοκρασίας στην περιοχή σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη, είναι σαφή.

Την αποστολή απασχόλησαν και ζητήματα που αφορούν την αλιευτική δραστηριότητα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην περιοχή. Παράλληλα, συγκέντρωσε μαρτυρίες από επαγγελματίες και κατοίκους της Βόρειας Νορβηγίας -μεταξύ αυτών και γηγενείς, Σαάμι– οι δραστηριότητες των οποίων επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο από τις φαινομενικά ανεπαίσθητες αλλαγές στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

φωτ. Μάνος Αρμουτάκης

Σε μια ευαίσθητη περίοδο, όπου όλος ο πλανήτης συγκλονίζεται από πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συνεχίζει το εκπαιδευτικό έργο του, με στόχο να ευαισθητοποιήσει αλλά και να καταστήσει περισσότερο κατανοητά τα όσα συμβαίνουν. Παράλληλα, μέσω της BlueCycle, αναδεικνύονται λύσεις -σε εθνικό και διεθνές επίπεδο- για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και για την ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Την προσπάθεια στήριξε το ελληνικό γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Share it!