Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διευρύνει το δίκτυο συνεργασιών και εκπροσώπων που διαθέτει ανά τον κόσμο συνάπτοντας συνεργασία με το Ινστιτούτο Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τιφλίδας.

Η παρουσία του ΕΙΠ στη Γεωργία εγκαινιάστηκε με μια σειρά δράσεων, εκδηλώσεων και συναντήσεων  που πραγματοποιήθηκαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου κύριου Νίκου Κούκη και συνεργατών του ΕΙΠ καθώς και του συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα, ο οποίος προσκλήθηκε με αφορμή την γεωργιανή έκδοση του βιβλίου του «Ταξίδι στην Ελλάδα» (εκδόσεις Ίκαρος, 2013).

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Τιφλίδας κύριο George Shervashidze, με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τιφλίδας κύριο Levan Gigineishvili, με τη διευθύντρια του Writers’ House κυρία Natasha Lomouri, με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Γεωργίας κυρία Gvantsa Jobava, με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων Γεωργίας κυρία Ευγενία Κοτανίδη και με τη Πρέσβη της Ελλάδας στην Τιφλίδα κυρία Μαρία Θεοδώρου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της 24ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Τιφλίδας η οποία πραγματοποιήθηκε από 26 έως 29 Μαΐου, το ΕΙΠ σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών Τιφλίδας διοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων στην κεντρική αίθουσα παρουσιάσεων της Έκθεσης και στο «Σπίτι του Συγγραφέα» Τιφλίδας:

Παρουσίαση της έκδοσης «Εύλαλα Μάρμαρα» (εκδόσεις «Λόγος»)

Το βιβλίο που εκδόθηκε με την υποστήριξη του ΥΠΕΞ στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Παρουσίαση της έκδοσης «Εύλαλα Μάρμαρα» από τον Πρόεδρο του ΕΙΠ, Νίκο Α. Κούκη και τις δύο ελληνίστριες συγγραφείς του βιβλίου, Μήδεια Αμπουλασβίλι και Εκατερίνα Τσκοίτζε

Παρουσίαση της γεωργιανής έκδοσης του βιβλίου «Ταξίδι στην Ελλάδα», του Δημήτρη Νόλλα (εκδόσεις «Λόγος»)

Παρουσίαση της γεωργιανής έκδοσης του βιβλίου «Ταξίδι στην Ελλάδα», του Δημήτρη Νόλλα. Από αριστερά: Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος ΕΙΠ, Δημήτρης Νόλλας, Ανυ Τσικοβάνι, μεταφράστρια του βιβλίου, Ταμάρα Τοπουρίτζε, ελληνίστρια

 «Οι επιρροές του αρχαίου Ελληνικού δράματος στο έργο του Καμπανέλλη»

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο «Σπίτι του Συγγραφέα», προλόγισαν ο Πρόεδρος του ΕΙΠ κύριος Νίκος Κούκης και η ιστορικός Τέχνης και μέλος ΔΣ του ΕΙΠ κυρία Λουίζα Καραπιδάκη ενώ ακολούθησε προβολή του αφιερωματικού ντοκιμαντέρ (30’) για τη ζωή και το έργο του τιμώμενου συγγραφέα, (παραγωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού).

«Οι επιρροές του αρχαίου Ελληνικού δράματος στο έργο του Καμπανέλλη».
Από αριστερά: Μαρία Θεοδώρου, Πρέσβης της Ελλάδας στη Γεωργία, Σοφία Σιαμανίδου, κοσμήτορας της έδρας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Τιφλίδας και εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Τιφλίδα

Παρουσίαση του μεταφραστικού προγράμματος GreekLit

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαγγελματικών εκδηλώσεων της Έκθεσης, από την Νόπη Χατζηγεωργίου, συντονίστρια Διεθνών Εκθέσεων ΕΙΠ ενώ για τις δράσεις του ΕΙΠ μίλησε η εκπρόσωπος στην Τιφλίδα και καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας στο Ελληνικό Ινστιτούτο κυρία Σοφία Σιαμανίδου.

Παρουσίαση του μεταφραστικού προγράμματος GreekLit από τη συντονίστρια Διεθνών Εκθέσεων ΕΙΠ, Νόπη Χατζηγεωργίου (αριστερά) και την εκπρόσωπο του ΕΙΠ στην Τιφλίδα, Σοφία Σιαμανίδου

Το νέο πρόγραμμα υποστήριξης μεταφράσεων GreekLit προσέλκυσε το ενδιαφέρον των εκδοτών της Γεωργίας, οι οποίοι αναζητούν νέους τρόπους προσέγγισης και συνεργασίας με τους Έλληνες εκδότες, σε συνέχεια της επιτυχημένης συμμετοχής της Γεωργίας στην Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2021.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑΝΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΕΒΙ)

Share This Story, Choose Your Platform!