Ο ΝΕΟΝ συμμετέχει στο World Weather Network, μία πρωτοποριακή συμμαχία φορέων από 28 χώρες στο πεδίο των εικαστικών τεχνών, για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας ψηφιακής πλατφόρμας καλλιτεχνικής δημιουργίας σχετικά με την παγκόσμια κλιματική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, τον τελευταίο ένα χρόνο το πρόγραμμα 112, Climate Tone του ΝΕΟΝ εκπέμπει σήμα για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική κρίση από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Συμμετέχουν με νέες αναθέσεις ο μουσικός και συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος και η φωτογράφος Ναταλία Τσουκαλά.

Επιστημονικός σύμβουλος του προγράμματος είναι ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στο ΑΠΘ και βασικός συγγραφέας στο κεφάλαιο 6 της έκθεσης της διεθνούς Διακυβερνητικής επιτροπής για το κλίμα το 2021, Πρόδρομος Ζάνης.

Ο σταθμός του ΝΕΟΝ στο World Weather Network είναι διαθέσιμος εδώ.

Η επιμελητική ομάδα του 112, Climate Tone αποτελείται από τους Φάνη Καφαντάρη, Ιωάννα Μίμη και Andrew Spyrou.

Ναταλία Τσουκαλά

Ο Φωτογραφικός Σταθμός καταγράφει τους μετασχηματισμούς του τοπίου της γης στην Ελλάδα από τα δίκτυα παραγωγής και διανομής ενέργειας, λογαριάζοντας τη βιομηχανία της ενέργειας ως κεντρική παράμετρο για την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα Τοπία της Ενέργειας είναι η συνεχής φωτογραφική σειρά της Ναταλίας Τσουκαλά για το αποτύπωμα της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας στο τοπίο της Ελλάδας. Πώς παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια και πώς αυτό αφήνει τα αποτυπώματά του στο τοπίο; Παρ’ ότι αυτά καταγράφονται τοπικά, ουσιαστικά ανταποκρίνονται στις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των ενεργειακών αναγκών, χωρίς όμως να σημειώνεται κάποια πρόοδος στην αλλαγή του τρόπου παραγωγής.

Πώς φαίνεται ο καιρός στην Ελλάδα;

To 112, Climate Tone ανέθεσε στη Ναταλία Τσουκαλά τη δημιουργία μίας χρονοσειράς φωτογραφιών του τοπίου της Αθήνας από σταθερά σημεία καταγράφοντας τον καιρό για έναν ολόκληρο χρόνο (Ιούνιος 2022 – Ιούνιος 2023).

Σταύρος Γασπαράτος

Ψηφιακή Μηχανή Ήχου | Ένας τόνος κινδύνου για το κλίμα

O Ηχητικός Μετεωρολογικός Σταθμός είναι ένα ψηφιακό έργο-ιστότοπος, μία ψηφιακή εφαρμογή που δέχεται δεδομένα από ένα πραγματικό μετεωρολογικό σταθμό στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη: Μετεωροσκοπείο ΑΠΘ), τα οποία μετατρέπει με αυτοματοποιημένο τρόπο σε ήχο. Παράγεται έτσι μία ακουστική εμπειρία εμβύθισης που αποτυπώνει ηχητικά τις μεταλλαγές των συστημάτων του καιρού. Στον ιστότοπο του Ηχητικού Μετεωρολογικού Σταθμού το κοινό μπορεί να αλληλοεπιδράσει με το ηχητικό περιβάλλον απομονώνοντας επιμέρους κανάλια ήχου-δεδομένων.

Ανακαλύψτε την Ψηφιακή Μηχανή Ήχου στο sonicweatherstation.online

Webinar


Signals from Greece | The link of global warming levels with climate change in the Mediterranean region

“Γιατί μία αύξηση θερμακρασίας μόνο 1,5°C είναι καίρια για το οικοσύστημα;”

O Καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Ζάνης συζητά με την Ιωάννα Μίμη, συνεπιμελήτρια του 112, Climate Tone, για τη σχέση μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου αναφορικά με το πρόσφατο παρελθόν και το προβλεπόμενο μέλλον.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
το 112, Climate Tone ταξιδεύει στον κόσμο

Art Sonje Center & (TOGETHER)(TOGETHER)
Σεούλ, Νότια Κορέα

O NEON και το 112, Climate Tone συμμετείχαν στην έκθεση World Weather Network του Art Sonje Center & (TOGETHER)(TOGETHER) στη Σεούλ, Νότια Κορέα.

SAHA Studio Open
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
O NEON και το 112, Climate Tone συμμετείχαν στην έκθεση του SAHA Studio Open | World Weather Network στη Κωνσταντινούπολη, Τουρκία.

London Review of Books
Instagram Take-Over | Ναταλία Τσουκαλά

Στο πλαίσιο του World Weather Network, καλλιτέχνες, επιμελητές, συγγραφείς και επιστήμονες των 28 πολιτιστικών οργανισμών που απαρτίζουν το δίκτυο μοιράστηκαν επί ένα έτος με το London Review of Books ιστορίες, εικόνες και στοχασμούς σχετικά με τον καιρό τοπικά αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Στη συνέχεια οι αρθρογράφοι του LRB παρουσίαζαν κάθε δεκαπεθήμερο άρθρα και αναφορές για κάθε μία από τις τοποθεσίες-σταθμούς του δικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό η Ναταλία Τσουκαλά κατέλαβε με τις εικόνες της για τα Τοπία της Ενέργειας το Instagram feed του LRB για μία μέρα.

Δείτε εδώ όλα τα άρθρα στο London Review of Books

112, Climate Tone
Μία ανάθεση του NEON για το World Weather Network

Συμμετέχoντες Καλλιτέχνες | Σταύρος Γασπαράτος, Ναταλία Τσουκαλά
Επιστημονικός Σύμβουλος | Πρόδρομος Ζάνης
Επιμέλεια | Φάνης Καφαντάρης, Ιωάννα Μίμη, Andrew Spyrou
Διευθύντρια ΝΕΟΝ | Ελίνα Κουντούρη
Υπεύθυνη Projects & Εκθέσεων ΝΕΟΝ | Έφη Συρίγου
Υπεύθυνη Digital ΝΕΟΝ | Ναυσικά Παπαδοπούλου

Share This Story, Choose Your Platform!