ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Έλληνες συγγραφείς από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα – Η πλατφόρμα CENSUS»

Την Τρίτη 5 Απριλίου 2022, στις 19.00 (ώρα Ελλάδας),θα γίνει η πρώτη παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «The CENSUS of Modern Greek Literature: a bibliography for the English-speakingworld».

Πρόκειται για ένα σημαντικό διεθνές έργο, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση του αγγλόφωνου κοινού στην ελληνική γραμματεία, παρέχοντας αναφορές σε όλες τις αγγλόγλωσσες μεταφράσεις της νέας ελληνικής λογοτεχνίας και σε όλες τις αγγλόγλωσσες μελέτες για θέματα της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, από τον 12ο αιώνα έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί το τμήμα του έργου που αφορά τους Έλληνες συγγραφείς από τον 19ο έως και τον 21ο αιώνα, καθώς θα είναι το πρώτο που θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα και θα διατίθεται δωρεάν. Περιλαμβάνει 800 συγγραφείς και περίπου 7.000 αναφορές. Η υλοποίηση της ανάρτησης επιτεύχθηκε από ερευνητές / υποτρόφους, με τη στήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και τη συγκρότηση δύο ερευνητικών ομάδων, που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, στη Βοστώνη και στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη» του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Την εκδήλωση θα ανοίξει η κ. Μαρία Μπολέτση, Καθηγήτρια της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, ενώ το έργο θα παρουσιάσουν  η κ. Ντία Φιλιππίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια του BostonCollegeκαι ο κ. BenFlorin, Web Developer των Βιβλιοθηκών του BostonCollege.

Η διαδικτυακή πρόσβαση στην πλατφόρμα CENSUS θα είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο. Ο ερευνητής μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες και να έχει άμεση πρόσβαση σε κείμενα και πηγές(σύμφωνα με τους κανονισμούς περί πνευματικών δικαιωμάτων). Ηβάση δεδομένων της πλατφόρμας CENSUS θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

Η βιβλιογραφική συλλογήCENSUS στοχεύει να λειτουργήσει ως έργο αναφοράς για φοιτητές και καθηγητές Νεοελληνικών Σπουδών, ως οδηγός για μεταφραστές και θεμελιώδης πηγή για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών με αγγλόγλωσσο υλικό για τις Ελληνικές Σπουδές. Με το έργο αυτό, «ανοίγει» ένα νέο παράθυρο στη λογοτεχνική παραγωγή των τελευταίων εννέα αιώνων στην Ελλάδα και προσφέρεται ένας ζωτικής συμβολής τόπος προσέγγισης της ελληνικής γραμματείας για το αγγλόφωνο κοινό.

Το έργο διευθύνει η κ. Ντία Φιλιππίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών του BostonCollege,σε συνεργασία με τονκ.WimBakker, Ομότιμο Καθηγητή Βυζαντινής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, είναι απαραίτητη η εγγραφή σας εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο CENSUS θα βρείτε στην ιστοσελίδα  censusofmoderngreekliterature.org.

Η παρούσα δράση εντάσσεται στις δραστηριότητες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021.