Το μήνυμα πως οι ισχυροί δεσμοί της Ελλάδας με τη Ρουμανία «υπερβαίνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και επεκτείνονται και στον πολιτισμό» έστειλε η Διοίκηση του Ομίλου Alpha Bank που επισκέφθηκε το Βουκουρέστι με αφορμή τα εγκαίνια της Έκθεσης «TWO SIDES OF THE SAME COIN». Η Έκθεση, την οποία διοργανώνει η Νομισματική Συλλογή της Τράπεζας από κοινού με τη θυγατρική του Ομίλου, Alpha Bank Romania, και την κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας Banca Naţională a României (Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας), στεγάζεται στο Μουσείο της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας και θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 22 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι την 1 Μαρτίου 2024.

Στιγμιότυπα από την ξενάγηση της Διοίκησης της Τράπεζας και της πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, κυρίας Σοφίας Γραμματά, στην Έκθεση της Νομισματικής Συλλογής

Στην εκδήλωση των εγκαινίων, με οικοδεσπότη τον Διοικητή της Banca Naţională a României, Mugur Isărescu, παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, η Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, Σοφία Γραμματά, ο CEO της Alpha Bank Romania και Γενικός Διευθυντής International Network του Ομίλου S. Oprescu καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Ρουμανίας. Στόχος της Έκθεσης είναι αφενός η διάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και αφετέρου η ενίσχυση των δεσμών, τόσο οικονομικών όσο και πολιτιστικών, που συνδέουν την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Παράλληλα, μέσα από το πλούσιο υλικό που συνοδεύει τα εκθέματα αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Έκθεσης, ενισχύεται ο οικονομικός αλφαβητισμός των νέων, που αποτελεί βασικό στόχο των δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας του Ομίλου. Κατά την επίσκεψή τους στο Βουκουρέστι, ο Πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλειος Ράπανος, ο CEO του Ομίλου, Βασίλης Ψάλτης, ο CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking, Γιάννης Εμίρης και ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας Σπύρος Φιλάρετος επισκέφθηκαν εταιρικούς Πελάτες καθώς και τα νέα γραφεία της θυγατρικής του Ομίλου, Alpha Bank Romania, όπου ενημερώθηκαν για τις προοπτικές ανάπτυξης και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα.

50 χρόνια Νομισματική Συλλογή Alpha Bank

Μετρώντας 50 χρόνια λειτουργίας και συνεισφοράς στον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και την Κοινωνία, η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Ρουμανία, όπου η Τράπεζα διατηρεί ισχυρή και μακρόχρονη παρουσία, με στόχο να αναδείξει την ιστορία του νομίσματος από την εποχή της εφεύρεσής του, τον ρόλο του ως έργο τέχνης αλλά και ως καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη του εμπορίου και των διαπολιτισμικών σχέσεων μεταξύ των λαών. Μέσα από τα εκθέματα, τις περιγραφές τους και το υλικό που επιμελήθηκε η Νομισματική Συλλογή της Τράπεζας, οι επισκέπτες θα «ταξιδέψουν» στον κόσμο της αρχαίας Ελλάδας, θα γνωρίσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και πώς αυτός επηρέασε και διαμόρφωσε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όπως τον ξέρουμε σήμερα. Παράλληλα, χάρη σε νομίσματα όπως την αργυρή δραχμή της Ίστρου και το αργυρό οκτώβολο από την αρχαία Καλλάτιδα, δύο αρχαίες ελληνικές αποικίες που βρίσκονται στη σημερινή Ρουμανία, οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την αρχαία ιστορία της χώρας και τις στενές σχέσεις της με την αρχαία Ελλάδα. Η Έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του εμπνευστή και δημιουργού της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, Γιάννη Σ. Κωστόπουλου, του οποίου το προσωπικό ενδιαφέρον, η αγάπη για τον Πολιτισμό και οι προσπάθειες να παραμείνουν τα αρχαία ελληνικά νομίσματα στον τόπο τους συνέβαλαν στο να καταστεί σήμερα η Συλλογή μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες διεθνώς.

Στοιχεία έκθεσης

  • Πού: Μουσείο Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας, Βουκουρέστι
  • Πότε: 22.09.2023 –01.03.2024
  • Διοργάνωση: Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα, πιστή στη δέσμευσή της για ισότιμη πρόσβαση στον Πολιτισμό από όλους, παρουσιάζει σε ένα τμήμα της Έκθεσης την ιστορία 10 σημαντικών νομισμάτων της Συλλογής σε γραφή Braille.

Share This Story, Choose Your Platform!