Για την σημαντική προσφορά του Ανδρέα Καραγιάν στις Τέχνες και τα Γράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία επάξια έχει εκπροσωπήσει ο καλλιτέχνης διεθνώς και με αφορμή τα 80 χρόνια του και την 50ετή του δημιουργία, ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει αναδρομική έκθεση της ζωγραφικής του και πραγματοποίησε τα εγκαίνια της με τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Συνείδησης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 στις 18:00 στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη με τίτλο “Karayan: The Golden Eras”.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε η κ. Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι:

 κ. Νίκος Νικολαΐδης, Δήμαρχος Λεμεσού

και η Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, Υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εισαγωγή στην έκθεση εκφώνησαν οι:

Δρ Νάτια Αναξαγόρου, Διευθύντρια Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού

και ο κ. Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη.

Για τη ζωγραφική του Ανδρέα Καραγιάν έχουν γράψει καταξιωμένοι ιστορικοί τέχνης, κριτικοί τέχνης, δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό όπως οι: Δρ Άντρη Μιχαήλ, Χρύσανθος Χρήστου, Νίκος Ξυδάκης, Kirodi Nardo, Manfred Pantforder, Andreas Maydorn, Dr.Friedrich Rothe, Davide Callo, Vitaliano Corbi μεταξύ άλλων.

«Ο καλλιτέχνης και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν, έχει κατακτήσει στην συνείδησή μας τη θέση του στην ιστορία της Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης με την επιβλητική παρουσία έργων του στα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεθνώς. Τόσο η ζωγραφική του όσο και ο ίδιος, βρίσκονται σε ανοικτό διάλογο άλλοτε έμμεσα και συχνά άμεσα με τους μεγάλους δασκάλους από την Ελλάδα και το σύγχρονο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα. Ο Καραγιάν έχει εκθέσει δίπλα σε μεγάλα ονόματα της Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνης όπως τους Άνσελμ Κίφερ, Βανέσα Μπίκροφτ, κ.α. Ενώ, στη γνωριμία τους με τον Γιάννη Τσαρούχη κατά την πρώτη ατομική του έκθεση στην ιστορική γκαλερί “Ώρα”(Αθήνα 1978) όπως έχει καταγραφεί, εισήγαγε το ανδρικό γυμνό στην Κυπριακή ζωγραφική καιέλαβε την αναγνώριση και τα εύσημα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου. Στην παρούσα αναδρομική του έκθεση παρουσιάζονται έργα από τις 8 ενότητες της ζωής και της Τέχνης του καλλιτέχνη», αναφέρει ο κ. Γιώργος Ταξιαρχόπουλος ο οποίος συνεργάστηκε κατά την υλοποίησή της με τον καλλιτεχνικό συντονιστή του έργου του Ανδρέα Καραγιάν, κ. Μοχάμεντ Ελ Σααντάνι.

“Η ζωή είναι το έργο” για τον Ανδρέα Καραγιάν και όχι το αντίστροφο. Η ζωή και το έργο είναι ένα Τοπίο-Σώμα, το οποίο ζωγραφίζει εμφυσώντας του την Ψυχή του με ενατένιση προκειμένου να διατηρήσει στην μνήμη του και συνειδητά στην μνήμη μας, την “Ψυχή των Στιγμών” οι οποίες μας διαπερνούν ως εφήμερα γεγονότα και όλοι επιθυμούμε να τις μετατρέψουμε σε αιώνιες ιστορίες στο διηνεκές όταν για λίγο αφυπνιστούμε και αισθανθούμε την σπουδαιότητά τους» σημειώνει ο κ. Γιώργος Ταξιαρχόπουλος στον κατάλογο της έκθεσης.

Το ζωγραφικό αυτό παράδειγμα του Ανδρέα Καραγιάν μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας με τα ίδια του τα μάτια στα έργα του ζωγράφου στην έκθεση, καθώς και σε εκείνα τα οποία βρίσκονται σε σημαντικές Κρατικές Πινακοθήκες στην Κύπρο και το εξωτερικό και σε αναγνωρισμένες συλλογές Τέχνης ανά την υφήλιο, σε Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Αίγυπτο, Ελλάδα, Κύπρο, όπως και στις επίσημες ιστορικού περιεχομένου δημοπρασίες του διάσημου οίκου δημοπρασιών Bonhams στο Λονδίνο όσον  αφορά την  Νεότερη Ελληνική Ζωγραφική.

Η έκθεση διαρκεί από τις 05/04 έως και τις 11/05/2024κ αι η είσοδος σε αυτήν είναι ελεύθερη.

Προγραμματισμένες ξεναγήσεις δωρεάν για το κοινό θα πραγματοποιηθούν από τον Επιμελητή παρουσία του καλλιτέχνη στους χώρους της έκθεσης, τις Τρίτες, 9-16-23 & 30/4/2024 από τις 14:30-15:30.

Ωράριο έκθεσης: Τρίτη – Παρασκευή, 10:00 – 18:00 και Σάββατο, 10:00 – 14:00.

Share This Story, Choose Your Platform!