To επιτυχημένο πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας Tilos Artist Residency συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο νησί της Τήλου. Ο πολιτιστικός οργανισμός Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) συνεργάζεται φέτος με το British Council στο πλαίσιο του προγράμματος Circular Cultures (Making Matters), προσκαλώντας τη βρετανική καλλιτεχνική κολεκτίβα RESOLVE. Η εικαστική ομάδα θα βρεθεί στο νησί της Τήλου από τις 23 έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 με στόχο να διερευνήσει πιθανές περιβαλλοντικές λύσεις μέσα από το πρίσμα της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας και των εργαλείων που προσφέρει η τέχνη.

Οι RESOLVE είναι μια διεπιστημονική συλλογικότητα design που συνδυάζει αρχιτεκτονική, μηχανική, τεχνολογία και τέχνη για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων. Έχοντας πραγματοποιήσει πολυάριθμα έργα, εργαστήρια, δημοσιεύσεις και ομιλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποσκοπούν στην υλοποίηση δίκαιων και ισότιμων οραμάτων αλλαγής στο αστικό περιβάλλον.

Το πρόγραμμα στοχεύει να διερευνήσει πώς οι αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να εμπνεύσουν τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την καινοτόμα σκέψη στην αρχιτεκτονική, το design, τα διαφορετικά υλικά και τον αστικό σχεδιασμό. Ειδικότερα, οι καλλιτέχνες κατά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα φιλοξενίας θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζεται στο νησί, να μελετήσουν την αλυσίδα διαχείρισης, το σύστημα διαλογής και τα υλικά που συγκεντρώνονται καθημερινά στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας της Τήλου.

Η κολεκτίβα, που θα εκπροσωπηθεί στην Τήλο από τις Lauren-Loïs Duah, διεπιστημονική εικαστικό, συγγραφέα και spatial-designer, και τη Melissa Haniff, συνδιευθύνουσα της ομάδας, θα έρθει, επίσης, σε επαφή με την τοπική κοινότητα καθώς και την ιστορία, τη χειροτεχνία και τις λαογραφικές παραδόσεις του νησιού. Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου και το δημοτικό σχολείο της Τήλου οι καλλιτέχνιδες πρόκειται να δημιουργήσουν ένα συλλογικό έργο τέχνης με την κοινότητα που θα αποτελέσει την παρακαταθήκη της έρευνάς τους και θα παραμείνει στο νησί.

Αντίστοιχο «αποτύπωμα» άφησαν και οι πρώτοι συμμετέχοντες του Tilos Artist Residency, Hypercomf και The New Raw, με τη δημιουργία έργων τέχνης και εικαστικών αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε έκθεση στην Τήλο, στο κέντρο πληροφόρησης του Just Go Zero Tilos.

To πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας τoυ Ομίλου Polygreen με τον Δήμο Τήλου και του Just Go Zero Tilos της Polygreen, που εγκαινιάστηκε το 2022. Είναι ένα καινοτόμο εγχείρημα, το οποίο αναπτύσσει λύσεις για την προώθηση της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας, και κατέστησε την Τήλο το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων στην Ελλάδα.

Μαρία Παπαϊωάννου, Επικεφαλής Τμήματος Τεχνών του British Council Greece, σημειώνει: «Χαιρόμαστε πολύ που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το PCAI στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μας προγράμματος για τον κυκλικό σχεδιασμό Circular Cultures (Making Matters), προσκαλώντας τη βρετανική κολεκτίβα Resolve στην Τήλο. Μέσα από το καινοτόμο Tilos Αrtist Residency, ευελπιστούμε να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα του συλλογικού σχεδιασμού και της συνεργατικότητας με έμφαση στη βιωσιμότητα, καθώς και να συνεχίσουμε τον διάλογο πάνω στη σημασία της επανάχρησης τοπικών, εγχώριων υλικών στη συν-διαμόρφωση ενός ηθικού παγκόσμιου δημιουργικού γίγνεσθαι».

Ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, CEO της Polygreen και Ιδρυτής του PCAI, και η Κίκα Κυριακάκου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του PCAI, αναφέρουν: «Σε συνεργασία με το British Council Greece, φέτος διοργανώνουμε τον νέο κύκλο του Tilos Artist Residency προσκαλώντας τους καταξιωμένους Resolve από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια πολιτιστική σύμπραξη οργανισμών με τοπικούς φορείς και την κοινότητα της Τήλου, για την οποία είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι και ευελπιστούμε πως θα συμβάλει περαιτέρω στην παγκόσμια προώθηση της κυκλικότητας και της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης».

Το φετινό residency υποστηρίζεται από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του προγράμματος Circular Cultures (Making Matters).

Share This Story, Choose Your Platform!