Το συνέδριο θα δώσει έμφαση στις μέχρι τώρα περιθωριοποιημένες οπτικές γωνίες, που βασίζονται σε πρόσφατες προσπάθειες για την αποαποικιοποίηση των Αρχαίων Μεσογειακών Σπουδών.

Η Βρετανική Σχολή Αθηνών φιλοξενεί διαδικτυακά ένα συνέδριο με τίτλο Ταξίδι και Αρχαιολογία στην Ελλάδα υπό Οθωμανική κυριαρχία την Εποχή της Επανάστασης c.1800–1833, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Σεπτεμβρίου 2021, με χρηματοδότηση από τη Βρετανική Ακαδημία και διοργάνωση της Δρος Αλεξίας Πετσάλη-Διομήδη (Πανεπιστήμιο του St Andrews).

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 προσφέρει μια ευκαιρία για επανεξέταση των ταξιδιών και της αρχαιολογίας στην εποχή της επανάστασης. Το συνέδριο υπογραμμίζει τη διαφορετικότητα και τις σχέσεις μικρής κλίμακας με το τοπίο και το υλικό παρελθόν της Ελλάδας σε μια εποχή πολιτικής έντασης και εκρηκτικής βίας. Θα διερευνυθούν οι προοπτικές τόσο των ξένων ταξιδιωτών όσο και των ντόπιων κατοίκων προκειμένου να έρθει στο φως ποικιλία ‘φωνών’ και προοπτικών, διατηρώντας έντονη έμφαση στις συνέπειες παραγόντων όπως η εθνικότητα, η φυλή, το φύλο, η σεξουαλικότητα και η κοινωνική θέση.

Με αυτόν τον τρόπο, το συνέδριο θα δώσει έμφαση στις μέχρι τώρα περιθωριοποιημένες οπτικές γωνίες που βασίζονται σε πρόσφατες προσπάθειες για την αποαποικιοποίηση των Αρχαίων Μεσογειακών Σπουδών και θα αναπτύξει μια μικρο-πολιτισμική ιστορία των ταξιδιών και της αρχαιολογίας στην Οθωμανική Ελλάδα σε αυτήν την πολυτάραχη περίοδο.

Πρόγραμμα Συνεδρίου: https://www.bsa.ac.uk/wp-content/uploads/2021/07/Programme-Travel-and-Archaeology-in-Ottoman-Greece.pdf

Το συνέδριο είναι δωρεάν και ανοιχτό για όλους, αλλά η εγγραφή είναι απαραίτητη μέσω αποστολής email στη διεύθυνση [email protected] της Δρος Jenny Messenger.