Η 8η Μαρτίου ως «Διεθνής Ημέρα Γυναίκας», υιοθετήθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ το 1977. Ωστόσο, η πρώτη εκδήλωση του εορτασμού της «Εθνικής Ημέρας Γυναίκας» όπως ονομάστηκε τότε, οργανώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής ως ανάμνηση της απεργίας των γυναικών εργατριών στη βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας στις 8 Μαρτίου 1857 στη Νέα Υόρκη. Παρόλο που η εκδοχή αυτή αμφισβητήθηκε από νεώτερους ερευνητές και οφείλεται σε πολιτικές σκοπιμότητες, τελικά η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γυναίκας.

Ήδη, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, οι γυναικείες σοσιαλιστικές οργανώσεις της Αμερικής και της Ευρώπης πρωτοστάτησαν δυναμικά στην  καθιέρωση Ημέρας της Γυναίκας με κίνητρο τη διεκδίκηση αιτημάτων όπως οι καλύτερες συνθήκες εργασίας, η κατάργηση των διακρίσεων και το δικαίωμα ψήφου.

Σημαντικό ρόλο στην θέσπιση της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικάς έπαιξε η επανάσταση των εργατριών της βιομηχανίας του 1917 στο Πέτρογκραντ (Αγία Πετρούπολη) με σύνθημα «Ψωμί και ειρήνη» και η υιοθέτηση της συγκεκριμένης ημερομηνίας ως εθνική αργία από τη Σοβιετική Ένωση.

Πλέον η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προάσπιση της αξιοπρέπειας των γυναικών. Ο φετινός εορτασμός έχει ως θέμα «Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο» (Ιnvest in women: Accelerate progress). Τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης: οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, τα διαρκώς αυξανόμενα επίπεδα φτώχιας, η περιβαλλοντική κρίση μπορούν να βρουν λύση μόνο μέσα από αποφάσεις που ενδυναμώνουν τις γυναίκες. Οι σχετικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θέση όχι μόνο των γυναικών αλλά να στοχεύσουν  στη συνολικότερη ευημερία και πρόοδο όπως πλέον αποδεικνύεται και από μετρήσιμα οικονομικά στοιχεία.

Δυστυχώς, ακόμα συνεχίζει να υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης μια ημέρας όχι μόνο για να υπενθυμίζει τους αγώνες των γυναικών για ισότητα, αλλά και να κινητοποιεί θεσμούς, κυβερνήσεις και πολιτικές για την προάσπιση της θέσης των γυναικών.

Share This Story, Choose Your Platform!