Share it!

Σε μία σειρά από δράσης και εκδηλώσεις μνήμης προχώρησε το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, τιμώντας τα 83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

Σημεία Μνήμης

Έξι ενημερωτικές πινακίδες για τη Μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941) είναι τοποθετημένες σε κεντρικά σημεία της πόλης τα οποία σχετίζονται με τα δραματικά γεγονότα του Μάη του ’41, στο σημείο που έπεσε νεκρός ο Ταγματάρχης Τζουλάκης στην ομώνυμη οδό, στα Λιοντάρια, στην αρχή της οδού 1866, στη συμβολή των οδών Δικαιοσύνης και Έβανς, στην πλατεία Αγ. Δημητρίου και στην πλατεία 18 Άγγλων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ίδιου του Δημάρχου Ηρακλείου κυρίου Αλέξη Καλοκαιρινού και Προέδρου του ΔΣ της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, που οργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με τίτλο «Σημεία Μνήμης». Η κάθε στήλη περιλαμβάνει ιστορική τεκμηρίωση και πληροφοριακό υλικό με τη μορφή σύντομων κειμένων και οπτικών τεκμηρίων, καθώς και σύνδεσμο (QR code) για εκτενέστερο φωτογραφικό υλικό και κείμενα στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου. Η εγκατάσταση έγινε στις 25/5 και η επίσημη παρουσίασή τους στις 26/5.

Η Ιστορία στο Μικρόφωνο

Σε συνεργασία  με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Αρχιεπισκοπής Κρήτης ξεκινά μία σειρά εκπομπών υπό τον τίτλο Η ιστορία στο Μικρόφωνο. Στην πρώτη εκπομπή, που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στο επικείμενο διάστημα, η συγγραφέας κυρία Κλαίρη Μιτσοτάκη, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ε.Κ.Ι.Μ., διαβάζει Reg Spurr «Έχοντας και χάνοντας» (2005, εκδοτική Σειρά Μαρτυρίες της Ε.Κ.Ι.Μ.), με τον συγγραφέα να καταγράφει τις αναμνήσεις από τη συμμετοχή του στη Μάχη της Κρήτης.

Παρουσιάσεις βιβλίων 

► Στις 15 Ιουνίου, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με τον Θοδωρή Δασκαρόλη είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση των βιβλίων, του ιδίου με τίτλο, «Ο Κουρουβαάκα ή η Μάχη της της Κρήτης στους Αντίποδες και άλλες Ιστορίες» (2023, εκδόσεις ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ) και του Peter Monteath  «Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ 42ΗΣ ΟΔΟΥ» (2024, Σειρά Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, εκδόσεις Historical Quest).

► Στις 25 Ιουνίου, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συνδιοργανώνει με το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου την παρουσίαση του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Οι δωσίλογοι» (2023, εκδόσεις Αλεξάνδρεια) στο ΠΣΚΗ.