Οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος της Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για να τιμήσει την συμπλήρωση 79 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 4 Οκτωβρίου του 1944, ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής 1 Οκτωβρίου με την πραγματοποίηση δοξολογίας στο μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας.

Στη συνέχεια στον τόπο εκτέλεσης αγωνιστών της εθνικής Αντίστασης στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Μελά. Αμέσως μετά άνοιξε ο χώρος του Ιστορικού Καταφυγίου της Πάτρας, στον οποίο φιλοξενείται ιστορικό και αρχειακό υλικό  μέσα από το οποίο αναδεικνύονται στιγμές από τον βομβαρδισμό της πόλης, την κατοχή και την απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Το άνοιγμα του καταφυγίου συνοδεύθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Το βράδυ της Κυριακής 1η Οκτωβρίου στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείου έγινε η προβολή της ταινίας « Όταν ο Χίτλερ συνάντησε τον Πικάσο».

Στην έναρξη των εκδηλώσεων για την απελευθέρωσης της Πάτρας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής έδωσαν το παρών ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Οργανισμών του Δήμου, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, διαμερισματικοί σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, αγωνιστές και εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, εκπρόσωποι κομμάτων και νεολαιών, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Λιμενικού, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και πλήθος κόσμου.

Στεφάνια κατατέθηκαν από τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, τον αντιπρόεδρο του παρατήματος Πάτρας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Λευτέρη Χριστόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ώρα Πατρών» Γιώργο Ρώρο,τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Δημήτρη Μαρμούτα. Για την Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ ο Απόστολος Αγγελής και για τις Τομεακές Οργανώσεις Αχαΐας της ΚΝΕ ο Δημήτρης Γρίβας.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Τρίτης 3 και Τετάρτης 4 Οκτωβρίου

 *Τρίτη 3 Οκτωβρίου

– 7.00 μ.μ. – Είσοδος καταφυγίου της Πάτρας – Θεατρικό δρώμενο της  Θεατρικής ομάδας “από κοινού” Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, για την απελευθέρωση της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

– 8.00 μ.μ. – Δραματοποίηση του Λόγου του Άρη Βελουχιώτη στην Πάτρα στις 6/10/1944  &  Απόσπασμα από το Μεγάλο μας Τσίρκο.

– 8.20 μ.μ. – Τέλος εκδήλωσης.

 

*Τετάρτη 4 Οκτωβρίου

 – 9.00 μ.μ. – Πλατεία Παντοκράτορα – Συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα του Χορευτικού στην πλατεία Παντοκράτορα.

 

Share This Story, Choose Your Platform!