Η ευτυχής συγκυρία της ανακάλυψης ενός φωτογραφικού λευκώματος σε υπαίθρια αγορά του Μονάχου οδήγησε στην αποκάλυψη μιας άγνωστης σελίδας της ελληνικής ιστορίας. Ο συλλέκτης Ανδρέας Ασσαέλ, γιο Εβραίου επιζώντα από την Θεσσαλονίκη, απέκτησε το λεύκωμα φωτογραφική συλλογή ενός Γερμανού πολιτικού μηχανικού που είχε υπηρετήσει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής ως αξιωματικός της παραστρατιωτικής Οργάνωσης Τοντ και υπήρξε υπεύθυνος αρκετών κατασκευαστικών έργων, μεταξύ άλλων και στην Καρυά στην ορεινή Φθιώτιδα. Η συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 80 περίπου φωτογραφίες από το εργοτάξιο της Καρυάς.
Ο Ανδρέας Ασσαέλ ξεκίνησε με έρευνες και προσωπικές συνεντεύξεις των ελάχιστων επιζώντων να ξετυλίγει το κουβάρι της μακάβριας ιστορίας εκατοντάδων εβραίων της Θεσσαλονίκης που εργάστηκαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής στην Καρυά.
Η έκθεση, που παρουσιάζεται παράλληλα σε Ελλάδα και Γερμανία και προσφέρει το ιστορικό πλαίσιο της Κατοχής, του Ολοκαυτώματος, αλλά και της δύσκολης μεταπολεμικής περιόδου, με επίκεντρο την ιστορία του εργοταξίου της Καρυάς. Οκτώ βιογραφίες θυμάτων και επιζώντων ενέχουν κεντρικό σημείο στην έκθεση. Το παλιό εργοτάξιο και ο σταθμός της Καρυάς, ο οποίος σήμερα είναι παροπλισμένος και εγκαταλελειμμένος, καθίστανται προσβάσιμα μέσα από τρισδιάστατα τοπογραφικά μοντέλα τα οποία θα προβάλλονται μέσα από έναν σταθμό πολυμέσων. Στον ίδιο σταθμό ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ξεφυλλίσει ψηφιακά το άλμπουμ των φωτογραφιών.
Leave A Comment