Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και πιανίστας Μίμης Πλέσσας (12 Οκτωβρίου 1924-05 Οκτωβρίου 2024) έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες προτού συμπληρώσει τα 100 χρόνια του. Αναγνωρισμένος στην Αμερική ως τζαζ ενορχηστρωτής (το 1953 κατετάγη ως ο πέμπτος καλύτερος πιανίστας στις Ηνωμένες Πολιτείες) και με επιτυχημένες σπουδές στην επιστήμη της Χημείας, ο Μίμης Πλέσσας κέρδισε την καταξίωση στη συνείδηση του κόσμου μέσα από τις κατοπινές κινηματογραφικές συνθέσεις του και τα αθάνατα τραγούδια που χάρισε σε ερμηνευτές όπως οι Γιάννης Πουλόπουλος, Ζωή Κουρούκλη, Ρένα Κουμιώτη, Μαρινέλλα και Τζένη Βάνου.

Είναι ο πρώτος συνθέτης στην ιστορία του ελληνικού σινεμά που κατάφερε να γράψει μια αμιγώς «κινηματογραφική» μουσική, εις τρόπον δηλαδή που αυτή να ταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες και τους χαρακτήρες του εκάστοτε είδους, είτε επρόκειτο για τα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη είτε για ιστορικά δράματα, όπως το «Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» (1966) του Βασίλη Γεωργιάδη.

Μια από τις αμέτρητες επιτυχίες του στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου παραμένει ο δίσκος «Ο Δρόμος», σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ξεπερνώντας το 1969 τις 1.000.000 πωλήσεις, έγινε ο πιο εμπορικός δίσκος βινυλίου στην Ελλάδα ενώ τραγούδια όπως τα «Γέλαγε η Μαρία», «Το άγαλμα» και «Ξημερώνει Κυριακή» παραμένουν μνημεία λαϊκής έκφρασης, ρομαντισμού και ελπίδας.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά της η Υπουργός Πολιτισμού χαρακτηρίζει το «Δρόμο» ως “έκτυπο παράδειγμα του πώς η μαζική απήχηση μπορεί, αν όχι να επιβάλλεται, να συμβαδίζει με την ποιότητα”. Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης δήλωσε μεταξύ άλλων: “Ο Μίμης Πλέσσας, επίτιμος πολίτης του Δήμου Χανίων από το 2013, έφυγε πλήρης ημερών έχοντας σφραγίσει όμως με καταλυτικό τρόπο τον πολιτισμό της χώρας μας, με μια πορεία πολύχρονης και σημαντικής προσφοράς στον χώρο της μουσικής και της τέχνης. Φρόντισε ώστε να έχουμε μουσικές «εικόνες» που θα μας συντροφεύουν για πάντα.”

Share This Story, Choose Your Platform!