Το Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης– Αρχείο Πολέμου Ανδρέα και Αναμπέλλας Φρέρη διοργανώνει το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 19.30 διαδικτυακή παρουσίαση (μέσω της πλατφόρμας Zoom) του Σωτήρη Βουρλιώτη με θέμα Το Βερολίνο στην σκοτεινότερη περίοδο της ιστορίας του, 1933-45.
Για τον Σωτήρη Βουρλιώτη
Ο Σωτήρης Βουρλιώτης γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολογίας του Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. (με τρεις υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ.) και εργάζεται ως μελετητής. Το ενδιαφέρον του για την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου άρχισε σε πολύ μικρή ηλικία. Από μαθητής του Δημοτικού σχολείου, άρχισε να συλλέγει και να μελετά βιβλία, περιοδικά, ντοκυμαντέρ, ενώ δεν χάνει ευκαιρία να επισκεφτεί ένα μουσείο ή κάποια περιοχή όπου διαδραματίσθηκε ένα γεγονός, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, επιστρέφοντας με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Το 2000 εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε να συνεργαστεί με τις ιστορικές Εκδόσεις Περισκόπιο, καθώς του έδινε την δυνατότητα να ασχοληθεί βαθύτερα με εκείνη την περίοδο της Ιστορίας. Ακολούθως συνεργάστηκε με τη Γνώμων Εκδοτική και τα τελευταία χρόνια με τις Εκδόσεις Γκοβόστη. Έχει συγγράψει δύο βιβλία, δεκάδες άρθρα σε περιοδικά του χώρου και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδόσεις συλλογικών έργων, κάποια από τα οποία έχουν μεταφραστεί στην Αγγλική γλώσσα και κυκλοφορούν εκτός Ελλάδος, από γνωστό εκδοτικό οίκο του χώρου. Σε αυτά αναπτύσσει θέματα ευρύτερης στρατιωτικής ιστορίας: στρατιωτικές συγκρούσεις, ειδικές επιχειρήσεις, άγνωστες πτυχές, οργάνωση αντιπάλων δυνάμεων, στρατιωτική τεχνολογία, όπλα, πολεμικές ταινίες κ.ά., κυρίως για την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.
Το θέμα της εισήγησης
Η θέση του Βερολίνου στη πρόσφατη Ιστορία είναι μοναδική: υπήρξε διοικητικό κέντρο της εθνικοσοσιαλιστικής δικτατορίας, ερειπώθηκε από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς και τη χερσαία αναμέτρηση, επί τέσσερα χρόνια τελούσε υπό κατοχή από τους τέσσερις νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ένας τοίχος το χώριζε στα δύο επί τέσσερις δεκαετίες. Αν και η πρώτη γραπτή αναφορά στο Βερολίνο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, αναμφίβολα η περίοδος 1933 – 1945 είναι η πιο σκοτεινή και η πιο καταστροφική για τη γερμανική πρωτεύουσα.
Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του καθεστώτος, οι αεροπορικές επιδρομές, η Μάχη του Βερολίνου, έχουν αφήσει ανεξίτηλα αποτυπώματα στην πρωτεύουσα. Η σημερινή παρουσίαση θα ξεκινήσει από τις λαμπαδηφορίες του 1933 στην Ούντερ ντεν Λίντεν και θα καταλήξει στα συντρίμμια της καγκελαρίας του 1945. Στην πορεία, θα σταθεί σε μνημεία και σε κτήρια που συνδέονται με σημαντικά γεγονότα εκείνης της περιόδου -κάποια από τα τελευταία διατηρούνται ως σήμερα. Ταυτόχρονα θα καταγράψει την αντίδραση (ή ανταπόκριση) των Βερολινέζων σε ιστορικά γεγονότα, όπως την άνοδο της νέας τάξης, τους διωγμούς αντιφρονούντων, εθνοτικών, θρησκευτικών και άλλων ομάδων, την παγκόσμια προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936, την έναρξη του πολέμου, τους βομβαρδισμούς και τις πρώτες ημέρες της ειρήνης.
Η εισήγηση θα συνοδεύεται από την προβολή φωτογραφιών
Για το σύνδεσμο της διαδικτυακής συνάντησης, πατήστε εδώ.
Leave A Comment