Η εγκατάσταση των Christoph & Sebastian Mügge μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε μια ιδιόμορφη ταβέρνα που συνδυάζει το αρχαίο και το σύγχρονο, ιερό και βέβηλο, αληθινό και ψεύτικο. Ας γνωρίσουμε τις συναρπαστικές συλλογές του Tony Aristotle, ενός εκκεντρικού Αθηναίου του οποίου η εμμονή με την αριστεία και τη βελτιστοποίηση τον ώθησε να συλλέξει τα πάντα, από αρχαία αντικείμενα μέχρι σύγχρονη τεχνολογία, από γνήσια σοφία μέχρι τεχνητούς μύθους και σκουπίδια στο Διαδίκτυο. Ανάμεσα στις προθήκες κρύβονται οι ξεκαρδιστικές και ανησυχητικές απάτες ψεύτικων παρακινητικών γκουρού που χρησιμοποιούν την ελληνική φιλοσοφία για να παρασύρουν τους ανθρώπους στις παγίδες τους. Υπόσχονται μια καλύτερη ζωή μέσα από εύκολα κόλπα όπως το παθητικό εισόδημα, τη γιόγκα, την αστρολογία και τη πνευματικότητα της νέας εποχής, αξιοποιώντας την καθήλωση της κοινωνίας με την αυτοβελτίωση. Ωστόσο, αυτή η ακατάπαυστη επιδίωξη της ευτυχίας έρχεται συχνά εις βάρος της ψυχικής μας υγείας, με τα επίπεδα άγχους σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Η έκθεση όχι μόνο ευαισθητοποιεί σχετικά με την εκμετάλλευση των αναγκών και των επιθυμιών των ανθρώπων για προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση, αλλά επίσης αμφισβητεί την εγκυρότητα και τη συνάφεια της ελληνικής φιλοσοφίας στον σημερινό κόσμο και τον πολιτισμό. Επιπλέον, επιδιώκει να δημιουργήσει μια χιουμοριστική και ειρωνική αντίθεση μεταξύ του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, της σύγχρονης Αθήνας και της ψηφιακής μας κοινωνίας, ρωτώντας ποια φαινόμενα θα αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου. Καθώς αφήνουμε πίσω μας έναν απίστευτο όγκο σκουπιδιών, σοφίας, ανοησίας και ψεύτικων ειδήσεων, οι viral επιτυχίες των επιρροών του TikTok και των ευπώλητων ηλεκτρονικών βιβλίων αυτοβοήθειας θα αντικαταστήσουν την αρχαία γνώση και θα αναφέρονται από αφοσιωμένους μελετητές εδώ και χιλιάδες χρόνια; Πόσα like θα πάρει τότε ο Σωκράτης;

Ο Sebastian και ο Christoph Mügge είναι καλλιτέχνες γερμανικής καταγωγής που διαμένουν τώρα στη Σουηδία. Ο Sebastian ολοκλήρωσε το πτυχίο του MFA στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Umeå το 2011, ενώ ο Christoph σπούδασε στην Kunstakademie Düsseldorf και απέκτησε το δίπλωμά του το 2013. Ως δίδυμο πραγματοποιούν έργα μεγάλης κλίμακας για συγκεκριμένες τοποθεσίες που βασίζονται σε συνδυασμό του υλικού που βρέθηκε και του δικού τους ξεχωριστού στυλ σε μια ποικιλία τεχνικών. Οι εκθέσεις τους διερευνούν θέματα όπως το πώς οι συγκρούσεις επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, τα φυσικά και ψηφιακά ίχνη που αφήνουμε πίσω όταν πεθαίνουμε, την πρόκληση της αφήγησης και την παραμόρφωση των ιστορικών γεγονότων. Το χιούμορ και τα εναλλακτικά γεγονότα είναι συνυφασμένα με πραγματικά γεγονότα, θολώνοντας τα όρια μεταξύ αλήθειας και μυθοπλασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Space52 μια δημόσια συζήτηση μεταξύ των καλλιτεχνών και της Εριφύλης Βενέρη. Την ημέρα ακριβώς των εγκαινίων της έκθεσής τους, αυτή η εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία της προσωπικής ανάπτυξης και βελτίωσης, ενώ ταυτόχρονα αμφισβήτησε την ελληνική φιλοσοφία στον σύγχρονο κόσμο και πολιτισμό.

www.space52.gr

http://www.sebastianmuegge.com/
http://christophmuegge.weebly.com/

Με τη βοήθεια του The Swedish Arts Grants Committee

Share This Story, Choose Your Platform!