Μια διαδραστική εγκατάσταση και περφόρμανς για τις έμφυλες προκαταλήψεις στις τεχνολογίες του σήμερα

Τι θα έλεγε η Alexa αν ερχόταν στη ζωή ως ριζοσπαστική φεμινίστρια; Άραγε η Siri έχει διαβάσει ποτέ bell hooks, Audre Lorde, Silvia Federici ή Donna Haraway – και ξέρει τι σημαίνει «κυβερνοχίμαιρα»; Πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα φεμινιστικό dataset, ώστε οι μηχανές να εκπαιδεύονται διαφορετικά;

Η Nadja Verena Marcin, φιλοξενούμενη καλλιτέχνιδα στο Onassis AiR μέσα από το πρόγραμμα EMAP, παρουσιάζει το έργο που ανάπτυξε κατά τη διάρκεια του residency, το Δεκέμβριο του 2022, το #SOPHYGRAY, μια διαδραστική εγκατάσταση και περφόρμανς, που συνοδεύεται από την κυκλοφορία της αντίστοιχης εφαρμογής. Στο πλαίσιο ενός κριτικού αναστοχασμού για τη χρήση διάφορων chatbot, όπως η Alexa της Amazon, η Cortana της Microsoft και η Siri της Apple, η καλλιτέχνιδα ενδιαφέρεται για τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης στα πεδία της γλώσσας και του συναισθήματος.

Η Sophy είναι ένα audio bot που έχει εκπαιδευτεί από την καλλιτέχνιδα και τους/τις προγραμματιστές/προγραμματίστριές του να κάνει συζητήσεις για την ταυτότητα, την τέχνη και τον φεμινισμό, ενώ οι γνώσεις του bot βασίζονται σε θεωρητικά κείμενα σημαντικών φεμινιστριών. Στο επίκεντρο του πρότζεκτ της Marcin βρίσκονται η ανίχνευση του αντίκτυπου των προσωπικών ψηφιακών βοηθών στην καθημερινότητά μας, η αναπαράσταση των γυναικών στα ΜΜΕ και η αντικειμενοποίηση που συχνά συνεπάγεται η χρήση αυτών των έμφυλων τεχνολογιών.

Εντός της χωρικής εγκατάστασης, η καλλιτέχνιδα μαζί με δύο χορεύτριες θα ενσαρκώσουν το audio bot, καθώς και γυναικείες φιγούρες και γυνοειδή εμπνευσμένα από την κλασική ταινία του Fritz Lang “Metropolis” (1927), από την Ava στην ταινία “Ex Machina” (2014) και από την Dolores στη σειρά “Westworld” (2016). Οι διάλογοι θα είναι βασισμένοι στις συζητήσεις και τις διαδράσεις με βάση τις οποίες έχει εκπαιδευτεί το bot μέχρι στιγμής σε διαφορετικές πόλεις, όπως το Βερολίνο, η Νέα Υόρκη και πιο πρόσφατα η Αθήνα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το κοινό θα λάβει τον κωδικό σάρωσης για να δοκιμάσει τη “Sophy” στις συσκευές του στο σπίτι.

01.02.23 | Μικρή Σκηνή στις 19:00
Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης

 

Share This Story, Choose Your Platform!