Ανάθεση νέου έργου από τον ΝΕΟΝ για την έκθεση Portals:  “Η σκηνή είναι άδεια: Μέρος ΙΙ, 2021” – Εγκατάσταση και performance

Το δεύτερο μέρος του έργου performance της Χρυσάνθης Κουμιανάκη στο πλαίσιο της έκθεσης PortalsΗ σκηνή είναι άδεια (2021), παρουσιάστηκε το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στο θέατρο και το λόφο του Ιππίου Κολωνού.

Η Χρυσάνθη Κουμιανάκη δημιούργησε μια παράσταση η οποία εκτυλίσσεται τόσο στον χώρο του θεάτρου, όσο και έξω από αυτόν, σε διάφορα σημεία του λόφου του Κολωνού. Παραφράζοντας τη φράση του Σαίξπηρ «όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή» και μέσα από την εμπειρία του δημόσιου χώρου κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η καλλιτέχνης εκκινεί από το αξίωμα ότι «ο δημόσιος χώρος είναι τα πάντα». Τα έργα που παίζονται μέσα και πέριξ του θεάτρου βασίζονται σε θεατρικά κείμενα, στον αυτοσχεδιασμό αλλά και στην παρατήρηση, μίμηση και ερμηνεία της δράσης των ανθρώπων που επισκέπτονται τον λόφο του Κολωνού.

Το πρώτο μέρος παρουσιάστηκε ταυτόχρονα με το άνοιγμα της έκθεσης, τον Ιούνιο του 2021. Το δεύτερο μέρος του έργου αφορά σε μια παράσταση η οποία υλοποιείται αποκλειστικά από το φως. Η Κουμιανάκη χρησιμοποιεί το φως ως μέσο μετάφρασης και απόδοσης της δραματουργίας, του συναισθήματος, της ομιλίας, της έκφρασης και της κίνησης για τη δημιουργία της παράστασης. Εστιάζει στο φως ως κώδικα που αναδεικνύει, κατευθύνει αλλά και οπτικοποιεί μια δράση. Η σκηνή του θεάτρου παραμένει φαινομενικά κενή ενώ εκτυλίσσεται πάνω της μια άυλη παράσταση. Οι θεατές καλούνται να τη φανταστούν ή να επινοήσουν μια δική τους ανεβαίνοντας στη σκηνή.

Performers: Εύα Βλασσοπούλου, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Μαρία Τζάνη

Share it!