Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στις παραδόσεις της λύρας σε διαφορετικές περιοχές του Ελληνισμού με αυθεντικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες και χορευτικές ομάδες.

Oι λύρες της στεριάς και της θάλασσας. Μια δοξαριά Ελλάδα / The lyres of land and sea. A bow strike full of Greece

Μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στις πολλές και διαφορετικές παραδόσεις της λύρας σε περιοχές του Ελληνισμού υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ. Αυθεντικοί οργανοπαίκτες και χορευτικές ομάδες δημιουργούν στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης μια μουσική παράσταση που αναδεικνύει το απολλώνιο μέτρο αλλά και την εκρηκτική διονυσιακή ενέργεια αυτού του τόσο ιδιαίτερου λαϊκού οργάνου με δοξάρι, η ιστορία του οποίου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Την έρευνα, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την παρουσίαση έχει αναλάβει ο Λάμπρος Λιάβας. Η μουσική παράσταση Οι λύρες της στεριάς και της θάλασσας, μια δοξαριά Ελλάδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δημοφιλούς σειράς Γέφυρες (καλλιτεχνικός προγραμματισμός και επιμέλεια: Δημήτρης Μαραγκόπουλος) σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και αποτελεί συμπαραγωγή του ΜΜΑ και της Εταιρείας Συναυλιών Φόρμιγξ. 

Oι λύρες της στεριάς και της θάλασσας. Μια δοξαριά Ελλάδα / The lyres of land and sea. A bow strike full of Greece

Συντελεστές
Συμμετέχουν: η Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι) και οι εξαιρετικοί λυράρηδες Γιάννης Κλαδάκης (λύρα Ρόδου), Μιχάλης Ζωγραφίδης (λύρα Καρπάθου), Αντώνης Νταλλαρής (λύρα Λέρου), Μανώλης Μπουνταλάκης (λύρα Κρήτης), Ηλίας Υφαντίδης (κεμεντζές, λύρα Πόντου), Γιώργος Κοντογιάννης (πολίτικη λύρα), Σταύρος Νικολαΐδης (λύρα Ικαρίας), Γιώργος Κοχλιός (λύρα Λήμνου), Νίκος Ζεδαμάνης και Αντρέας Ρέγγης (λύρα Μακεδονίας) και Σπύρος Κούκος (λύρα Θράκης).
Χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής-Μαρία Ζιάκα), της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» και του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» (επιμέλεια: Κώστας Σαββινίδης).

Έρευνα, καλλιτεχνική επιμέλεια, παρουσίαση | Λάμπρος Λιάβας
Επιμέλεια προβολών | Γρηγόρης Φιλίδης
Επιμέλεια ήχου | Μιχάλης Αλεξάκης
Επιμέλεια φωτισμού | Αντώνης Παναγιωτόπουλος