Το δράμα της Minamata, αλλά και η προσέγγιση του μέσα από το φωτογραφικό έργο του W. Eugene Smith είχαν άμεση επίδραση στον καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Andrew Levitas.

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο το πολύπλευρο πρότζεκτ Minamata του διακεκριμένου σκηνοθέτη και καλλιτέχνη Andrew Levitas. Με κεντρικό άξονα το περιβάλλον και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το αφιέρωμα περιλαμβάνει την avantpremière της ταινίας Minamata, μια εικαστική εγκατάσταση, ένα Filmmaking Masterclass με εισηγητή τον Levitas καθώς και μια ανοιχτή συζήτηση.

Πηγή έμπνευσης για το πρότζεκτ αποτέλεσε ο κορυφαίος Αμερικανός φωτορεπόρτερ W.Eugene Smith. Τη δεκαετία του 1970, ο Smith κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό τις τραγικές συνέπειες της βιομηχανικής ρύπανσης που είχε προκαλέσει το εργοστάσιο της εταιρείας Chisso Corporation στην πόλη Minamata της Ιαπωνίας. Η φωτογραφική συλλογή που εξέδωσε το 1975 μαζί με τη δεύτερη σύζυγο του (MinamataA Warning to the World) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων υγείας που είχαν πλήξει τον πληθυσμό της πόλης και στη μετέπειτα απόδοση της δικαιοσύνης. Το δράμα της Minamata, αλλά και η προσέγγισή του μέσα από την ιδιαιτερότητα του φακού του W. Eugene Smith, είχαν άμεση επίδραση στον καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Andrew Levitas.

Minamata: Η ταινία

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, σε συνεργασία με την Odeon, θα φιλοξενήσει την avantpremière της ταινίας του Andrew Levitas Minamata, ο οποίος έχει συνυπογράψει και το σενάριο της ταινίας, μαζί με τους David Kessler, Stephen Deuters και Jason Forman. Στην ταινία, ο βραβευμένος ηθοποιός Johnny Depp ενσαρκώνει τον φωτορεπόρτερ W. Eugene Smith, ενώ πλαισιώνεται από τον καταξιωμένο Βρετανό ηθοποιό Bill Nighy και την Γαλλο-Ιαπωνέζα ηθοποιό και εικαστικό Minami. Η ταινία θα ανοίξει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου.

Πορτραίτο του καλλιτέχνη Andrew Levitas. Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας Minamata.

Εικαστική Εγκατάσταση

Η εικαστική εγκατάσταση θα παρουσιαστεί στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από τις 21 Οκτωβρίου έως και τις 28 Νοεμβρίου 2021. Ο Levitas, μέσα από επτά μεταλλικά γλυπτά μεγάλων διαστάσεων αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και στην τεχνολογική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Την επιμέλεια της εικαστικής εγκατάστασης έχει η Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau. Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή: 10:00 – 18:00, Παρασκευή: 10:00-20:00, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά

Andrew Levitas, Κοιτίδα ζωής, 2021, Γλυπτό με τη μέθοδο Metalwork Photography® 325 x 152 x 175 cm

Masterclass

Παράλληλα, από τις 21 έως και τις 24 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα πραγματοποιηθεί Filmmaking Masterclass με τίτλο The Artists Mind / Στο Μυαλό του Καλλιτέχνη, με εισηγητή τον Andrew Levitas.

Συναντήσεις στο Μουσείο

Τέλος, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τίτλο Η περιβαλλοντική αφύπνιση μέσα από την τέχνη, με τη συμμετοχή της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη Δρ. Αγγελικής Κοσμοπούλου, της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) Κίκας Κυριακάκου και του βραβευμένου σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η ραδιοφωνική παραγωγός και Γενική Διευθύντρια του ΑΘΗΝΑ 9,84 Μαργαρίτα Μυτιληναίου.