16 Μαρτίου 2021, 8:30 μ.μ.

Για να παρακολουθήσετε online την συναυλία πατήστε εδώ.

Για να παρακολουθήσετε online την συναυλία στο Facebook πατήστε εδώ.

Share it!

Δύο νέοι έλληνες σολίστ με διεθνή καριέρα, ο φλαουτίστας Στάθης Καραπάνος και η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα, δίνουν ραντεβού την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, από όπου θα μεταδοθεί σε δωρεάν live streaming το ρεσιτάλ τους. Θα παρουσιάσουν συνθέσεις κορυφαίων γάλλων μουσουργών (Claude Debussy, César Franck, Maurice Ravel), καθώς και το έργο Time-lapse για φλάουτο και πιάνο, σουίτα πάνω σε ελληνικά θέματα, του Αχιλλέα Γουάστωρ, το οποίο παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση, γράφτηκε με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και αποτελεί παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στον συνθέτη.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε μερικά από τα πιο γοητευτικά έργα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου. Ανάμεσά τους, η σύνθεση Σύριγξ που υπογράφει ο κορυφαίος Γάλλος Claude Debussy. Πρόκειται για μια αριστουργηματική μικρογραφία που, παρά τη σύντομη διάρκειά της, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον εμβληματικά κομμάτια για σόλο φλάουτο στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής. Θα ακουστεί, επίσης, το περίφημο Πρελούδιο στο απομεσήμερου ενός φαύνου του Debussy, σε μεταγραφή για φλάουτο και πιάνο, γνωστό στο ευρύ κοινό κυρίως από τη συμφωνική εκδοχή του.

Ακολουθούν τα Πέντε ελληνικά λαϊκά τραγούδια που ο Maurice Ravel, ένας εξίσου σημαντικός εκπρόσωπος του γαλλικού ιμπρεσιονισμού, εμπνεύστηκε από παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας. Το έργο, στην πρωτότυπη μορφή του, είναι γραμμένο για φωνή και πιάνο, αλλά στο ρεσιτάλ της 16ης Μαρτίου θα ακουστεί σε μεταγραφή για φλάουτο και πιάνο του Στάθη Καραπάνου. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη Σονάτα για φλάουτο και πιάνο σε λα μείζονα του César Franck, εξέχουσας φυσιογνωμίας της γαλλικής μουσικής του 19ου αιώνα. Δεν είναι άλλη από τη δημοφιλέστατη Σονάτα για βιολί και πιάνο (σε μεταγραφή για φλάουτο και πιάνο), στην οποία ο βελγικής καταγωγής μουσουργός συνδυάζει αριστοτεχνικά την κλασική παράδοση με νεωτερικά στοιχεία.

Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 18.3.2021.

Η αναμετάδοση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του ΕΔΥΤΕ.