LARSEN C

Χρήστος Παπαδόπουλος

30.03 – 03.04.2022 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Έναρξη γενικής προπώλησης: 9 Μαρτίου 2022, 17:00

 

Χορεύοντας όπως ένας παγετώνας. Μια γιορτή για τις κινήσεις που ορίζουν τη φυσική τάξη των πραγμάτων. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος και το Larsen C στη Στέγη.

 

Ένας Παγετώνας στη Στέγη. Από το Παρίσιως τις Βρυξέλλες, από τη Μαδρίτη ως τη Ρώμη, αφού κατέκτησε τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές σκηνές σε sold-out παραστάσεις, το Larsen C του Χρήστου Παπαδόπουλου μας «συμπαρασύρει» τώρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από 30 Μαρτίου έως 3 Απριλίου. «Ένα όνομα κυκλοφορεί, επαινείται για την τόλμη του και για τη μινιμαλιστική αλλά εκπληκτική του δεξιοτεχνία, για τους ερμηνευτές του. Μια αποκάλυψη. Είναι Έλληνας» αναφέρει το βελγικό Le Vif και αναρωτιέται: «Ήταν άραγε μια εφικτή αποστολή το να σφυρηλατήσεις ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό ιδίωμα σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον;» Τίποτα δεν μοιάζει δύσκολο για τον Χρήστο Παπαδόπουλο και την ομάδα του, ο οποίος στη νέα του παραγωγή καταπιάνεται με τον παγετώνα LarsenC.

Παγετώνας ή παγοκρηπίδα. Αυτός είναι ο επιστημονικός όρος του τεράστιου ακινητοποιημένου όγκου νερού Larsen C, ηλικίας 10.000 ετών, που βρίσκεται στην Ανταρκτική. Ο Larsen C, με έκταση διπλάσια της Ουαλίας, κινείται τόσο αργά, ώστε αυτή η κίνησή του δεν συλλαμβάνεται από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Λες και ο παλμός της κίνησής του απορροφάται από τον χώρο και τον χρόνο. Στην ομώνυμη νέα χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου, τα ανθρώπινα σώματα συντονίζονται στον ίδιο αέναο ρυθμό, σε μια ονειρική ακολουθία, όπου προοδευτικά φαντάζουν εξίσου απόκοσμα με το πολικό τοπίο.

«Μια εμπειρία μοναδική, σαν διαλογισμός», «ένας χορός που λιώνει όπως ο πάγος, εκπέμποντας φως», «τρελά ακριβής, διαολεμένα δυνατός και παρ’ όλα αυτά σχεδόν άπιαστος, αυτός ο χορός αιχμαλωτίζει και συγχρόνως απελευθερώνει το βλέμμα», «συναρπαστικό, με δυνατές, συνταρακτικές, απατηλές εικόνες». Αυτά είναι μερικά από τα σχόλια που γράφονται στον ευρωπαϊκό Τύπο για το LarsenC, την παραγωγή της Στέγης που περιοδεύει στην Ευρώπη.

Τέσσερα χρόνια μετά το ΙΟΝ, ο Χρήστος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή με τη νέα χορογραφία του και γίνεται ξανά παρατηρητής της κίνησης του ελάχιστου που, στην εσωτερικότητα και στην επανάληψή της, παράγει ζωή. Το Larsen C είναι ένα πάρτι-φόρος τιμής στην αθόρυβη μετάβαση των σωμάτων. Είναι «μια μεταφορά» σχολιάζει ο ίδιος, «της ζωής που, ακατανίκητη, προχωρά».

 

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Παπαδόπουλο

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος σπούδασε χορό και χορογραφία στην SNDO (School for New Dance Development) του Άμστερνταμ και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι επίσης απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Έκανε το χορογραφικό του ντεμπούτο με το Εlvedon, ένα έργο για έξι χορευτές, με αφετηρία «Τα κύματα» της Βιτρτζίνια Γουλφ. Το Εlvedon υπήρξε η πρώτη επιλογή του πανευρωπαϊκού δικτύου Aerowaves 16 Dance Across Europe, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι (Théâtre de la Ville και La Briqueterie), στο Άμστερνταμ και σε άλλες ευρωπαϊκές σκηνές. Πορεία σημαντικών διακρίσεων ακολούθησε και η δεύτερη δουλειά του, Opus.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει προηγηθεί το ΙON, μια χορογραφία εμπνευσμένη από το φαινόμενο του ιονισμού. Η παράσταση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 τη διεθνή περιοδεία της, η οποία διακόπηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Η αλληλεξάρτηση του τόπου και του χώρου, οι σχέσεις που τείνουν από τα μικροσκοπικά στοιχεία στο καθημερινό και το πολιτικό, καθώς και η εντατική παρατήρηση της κίνησης χαρακτηρίζουν διαχρονικά την έρευνα και το έργο του Χρήστου Παπαδόπουλου. Κατά τον ίδιο τρόπο, επανέρχονται στο Larsen C.

 

Συντελεστές

Σύλληψη & Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος

Χορεύουν: Αντώνης Βαής, Χαρά Κότσαλη, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Σωτηρία Κουτσοπέτρου, Μαρία Μπρεγιάννη, Αλέξανδρος Νούσκας Βαρελάς, Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Μουσική & Ηχητική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος

Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Δραματουργία: Αλέξανδρος Μιστριώτης

Βοηθός Χορογράφου: Μάρθα Πασακοπούλου

Βοηθός Σκηνογράφου: Φιλάνθη Μπουγάτσου

Οργάνωση Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή

Υπεύθυνοι Φωτισμών Περιοδείας: Σταύρος Καριωτόγλου, Εβίνα Βασιλοπούλου, Αλέξανδρος Μαυρίδης

Τεχνική Διεύθυνση Περιοδείας: Μιχάλης Σιούτης

Οργάνωση Περιοδείας: Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου

Διεθνής Διανομή: Key Performance

Έναέργο του Χρήστου Παπαδόπουλου // Λέωνκαι Λύκος

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Το Larsen Cπραγματοποιείταιυπότην Αιγίδατου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,

με την υποστήριξητου ΟργανισμούΠολιτισμούκαι ΑνάπτυξηςΝΕΟΝ και του Fondation d’entreprise Hermès στο πλαίσιοτου New Settings Program.

Συμπαραγωγή: A-CDCN (Les Hivernales –CDCNd’Avignon, La Manufacture –CDCN Nouvelle-Aquitaine Bordeaux – La Rochelle, L’échangeur –CDCN Hauts-de-France, Le Dancing – CDCN Dijon Bourgogne-Franche-Comté, Chorège I CDCN Falaise Normandie, Le Pacifique –CDCN Grenoble-Auvergne-Rhône-Alpes, Touka Danses –CDCN Guyane, Atelier De Paris / CDCN, Le Gymnase – CDCN Roubaix – Hauts-de-France, Pole-Sud CDCN / Strasbourg, La Place de la Danse –CDCN Toulouse / Occitanie, La Maison – CDCN Uzès Gard Occitanie, La Briqueterie –CDCN du Val-de-Marne) (Γαλλία), Théâtre de la Ville, Παρίσι (Γαλλία), Les Halles de Schaerbeek, Βρυξέλλες (Βέλγιο), Julidans, Άμστερνταμ (Ολλανδία), Romaeuropa Festival (Ιταλία), Théâtre Jean Vilar de Vitry-sur-Seine (Γαλλία), Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ (Ελλάδα), Festival Aperto / Fondazione I Teatri – Reggio Emilia (Ιταλία), Festival De Otoño De La Comunidad De Madrid (Ισπανία)

Σε συνεργασίαμε: département du Val-de-Marne, στοπλαίσιοτουCreation Residency Aid (Γαλλία), Lavanderia A Vapore Choreographic Residencies Projects (Ιταλία)

H περιοδεία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

 

 Πληροφορίες παραστάσεων

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Παραστάσεις: Τετάρτη – Κυριακή І Κεντρική ΣκηνήІ 20:30

 

ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτείας και στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, η είσοδος στους χώρους της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 3 μήνες από τη διάγνωση).

Για την ταυτοποίηση στοιχείων, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριo. Ο έλεγχος των πιστοποιητικών πραγματοποιείται από ειδικά εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο με σάρωση του σχετικού κωδικού QR, μέσα από την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή “CovidFreeGr”. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Στη Στέγη, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια όλων.

Εισιτήρια

Έναρξη γενικής προπώλησης: 11 Μαρτίου 2022, 17:00

Κανονικό: 7, 10, 18, 25 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 8, 14, 20 €
Παρέα 10+ άτομα: 7, 13, 18 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €
Ανεργίας, ΑμεΑ: 5 €
Συνοδός ΑμεA: 10 €

Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]

Με την υποστήριξη:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία digitalticket / print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Ανοίξτε το pdf στη smart συσκευή σας, εναλλακτικά αποθηκεύστε το εισιτήριό σας στο android ή IOSwallet σας ή τυπώστε το και μπείτε απευθείας στην αίθουσα.

 

ΓΡΑΜΜΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
2111981784

 

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

2130178200

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑμεΑ

2130178036 και [email protected]

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ (Συγγρού 107)
Τα ταμεία της Στέγης θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεότερης οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα

https://www.onassis.org/el/whats-on/larsen-c-christos-papadopoulos

 

 

Υπό την αιγίδα               Σε συνεργασία          Με την υποστήριξη       Με την υποστήριξη