«… ο Janus εκπροσωπεί επίσης την ευθραυστότητα του ανθρώπου. Αυτά τα δύο αινιγματικά πρόσωπα αντιπροσωπεύουν δύο προσωπικότητες. Νομίζω ότι όλοι έχουμε δύο πρόσωπα: ένα δημόσιο πρόσωπο και ένα πιο κρυφό πρόσωπο».

Share it!

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας / The Historical Archives Museum of Hydra

Το Ίδρυμα VALMONT (Fondation VALMONT) παρουσιάζει την εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης JANUS του Didier Guillon, στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας. Ο καλλιτέχνης Didier Guillon, με τη σκηνογραφία του να επικεντρώνεται σε μια σειρά από λευκές μάσκες, εξερευνά τις έννοιες των νέων αρχών και καταλήξεων, των επιλογών και των περασμάτων.

Ο Janus Bifronsis είναι μια από τις πρώτες θεότητες των αρχαίων Λατίνων και Ρωμαίων. Απεικονίζεται με δύο πρόσωπα, το ένα αντικατοπτρίζει το άλλο, και είναι ο θεός των αρχών, των θυρών και των περασμάτων. Ο Didier Guillon εξηγεί: «ο Janus εκπροσωπεί επίσης την ευθραυστότητα του ανθρώπου. Αυτά τα δύο αινιγματικά πρόσωπα αντιπροσωπεύουν δύο προσωπικότητες. Νομίζω ότι όλοι έχουμε δύο πρόσωπα: ένα δημόσιο πρόσωπο και ένα πιο κρυφό πρόσωπο. Αυτή η δυαδικότητα λάμπει στις μάσκες μου, οι οποίες δεν είναι τέλειες, αλλά παραμορφωμένες, σαν να αποτυπώνονται οι ανθρώπινες αδυναμίες στις εκφράσεις τους».

Αυτό το καλοκαίρι, ο Didier Guillon είναι ο καλλιτέχνης που προσκλήθηκε να συν-υπάρξει στους χώρους του Μουσείου, το οποίο φιλοξενεί εκθέσεις που δίνουν στην Ελλάδα μια εικόνα της Ιστορίας του νησιού της Ύδρας και το ρόλο που έπαιξε το νησί στην Ελληνική Επανάσταση.

Διάρκεια έκθεσης: 2 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2021

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά  9 π.μ. – 4 μ.μ. και 7.30 μ.μ – 9.30 μ.μ.