Share it!

Megaron Spring Festival
Maria João Pires

Κυριακή 4 Απριλίου 2022
Μια κορυφαία πιανίστα με μακρά διεθνή πορεία, πάμπολλες βραβεύσεις και αμέτρητες διθυραμβικές κριτικές που επαινούν τη γαλήνια δύναμη των ερμηνειών της, την εκπληκτική μουσική μνήμη της και την απέριττη εκφραστικότητά της. Αγαπημένη γνώριμη του ελληνικού κοινού, η σπουδαία πορτογαλίδα σολίστ που έχει στο βιογραφικό της δισκογραφικές καταθέσεις αναφοράς αλλά και σημαντικές ζωντανές ερμηνείες στο κλασικό και το ρομαντικό ρεπερτόριο, έρχεται στο Μέγαρο τη Δευτέρα 4 Απριλίου στις 8:30 μ.μ.
Στο ένα και μοναδικό ρεσιτάλ της η Maria João Pires θα μοιραστεί μαζί μας μερικές από τις ομορφότερες σελίδες της γερμανικής και γαλλικής εργογραφίας: την αριστουργηματική Σονάτα αρ. 13 σε λα μείζονα, D. 664 και του Franz Schubert, μία από τις πιο ονειρικές συνθέσεις του Claude Debussy, τη Σουίτα από το Μπέργκαμο, από την οποία ξεχωρίζει το κοσμαγάπητο «Clair de lune» και την τεχνικά απαιτητική Σονάτα για πιάνο αρ. 32 σε ντο ελάσσονα του Ludwig van Beethoven, την τελευταία –και ίσως πιο πολυσυζητημένη– που έγραψε ο λαμπρός γερμανός μουσουργός.
Maria João Pires
Γεννημένη στις 23 Ιουλίου 1944 στη Λισαβώνα, η Maria João Pires έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία μόλις 4 ετών και άρχισε να μελετά μουσική και πιάνο με τον Campos Coelho και την Francine Benoît. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία με τους Rosl Schmid και Karl Engel. Εκτός από ζωντανές εμφανίσεις, έχει κάνει επίσης πολλές ηχογραφήσεις. Συνεργάστηκε επί 15 χρόνια με τη δισκογραφική εταιρεία Erato, ενώ είχε εικoσαετή συνεργασία με την Deutsche Grammophon.
Από τη δεκαετία του 1970, αφοσιώθηκε σε έναν σημαντικό στόχο, την απήχηση της επιρροής της τέχνης στη ζωή, στην κοινότητα και στην εκπαίδευση, προσπαθώντας να ανακαλύψει νέους τρόπους για να ωθήσει την κοινωνία να υιοθετήσει έναν καινούργιο τρόπο σκέψης. Οι δύο βασικοί άξονες της προσέγγισής της είναι ο σεβασμός της εξέλιξης των ατόμων και των διαφορετικών πολιτισμών καθώς και η ενθάρρυνση της ανταλλαγής ιδεών.
Το 1999, η Maria João Pires ίδρυσε στην Πορτογαλία το Κέντρο Belgais για τη Μελέτη των Τεχνών, διδάσκοντας η ίδια σε διεπιστημονικά εργαστήρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες μουσικούς αλλά και σε φιλόμουσους. Επίσης, στην αίθουσα συναυλιών του Κέντρου Belgais φιλοξενούνται τακτικά κοντσέρτα και ηχογραφήσεις, που στο μέλλον θα είναι διαθέσιμα στη διεθνή ψηφιακή κοινότητα (με και χωρίς πληρωμή).
Το 2012, παρουσίασε στο Βέλγιο δύο επιπλέον πρότζεκτ: τα Partitura Choirs, μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία και την εξέλιξη χορωδιών με παιδιά από μειονεκτικά περιβάλλοντα (όπως το βελγικό «Hesperos Choir»), και τα Partitura Workshops. Μέσα από αυτές τις πρωτότυπες δράσεις, η Maria João Pires στοχεύει στη δημιουργία μιας αλτρουιστικής δυναμικής ανάμεσα σε καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές, προτείνοντας σε έναν κόσμο υπερβολικά εστιασμένο στην ανταγωνιστικότητα μια εναλλακτική φιλοσοφία που διαδίδεται παγκοσμίως μέσω των Partitura Projects and Workshops.
ΠΑΚΕΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ TΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ 
Από 3 εκδηλώσεις και πάνω: – 25% 
 
Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
https://www.megaron.gr/metra-prolipsis-kata-tou-covid-19-sto-megaro-mousikis-athinon/