Η έκθεση και η ημερίδα των εγκαινίων συμπληρώνουν τις δράσεις μιας ομάδαςδιδασκόντων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ. Αποτελείται από τους: Νίκο Καλογήρου, Μαρία Δούση, Δημήτρη Θωμόπουλο, Δημήτρη Κονταξάκη, Σοφοκλή Κωτσόπουλο και Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλο, οι οποίοι επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Biennale Architettura 2021 της Βενετίας με εθνικό επίτροπο1τον Γ.Γ.Xωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, ΕυθύμιοΜπακογιάννη.

Αναζητώντας μιαν εναλλακτική απάντηση στο ερώτημα της Μπιενάλε «Πώς θα ζήσουμεμαζί;», στο πλαίσιο ενός νέου χωρικού κοινωνικού συμβολαίου, παρουσιάστηκε η Μεγάλη Χειρονομία του Άξονα της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, που σχεδιάστηκε από τοναρχιτέκτονα-πολεοδόμο Ερνέστ Εμπράρ. Εξελίχθηκε στη διάρκεια ενός αιώνα, ως πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι, στο πλαίσιο ενός ριζικού αστικού εκσυγχρονισμού.Το 2021 λειτούργησαν δύο παράλληλες παρουσιάσεις στη Βενετία και στη Θεσσαλονίκη.

Ελληνικό Περίπτερο της Βενετίας / Greek Pavillion Venice 2021

Η έκθεση στο Ελληνικό Περίπτερο της Βενετίας επικεντρώθηκε στη σημερινή λειτουργία τηςΑριστοτέλους, αναδεικνύοντας τη χωρική συνύπαρξη κατοίκων, επισκεπτών, μεταναστώνκαι προσφύγων. Η έκθεση στο Μπέη Χαμάμ παρουσίασε μια οπτική τεκμηρίωση, πουπροέκυψε από εργαστήρια του ΑΠΘ με συμμετοχή φοιτητών για τον εμβληματικό εγκάρσιοάξονα της Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφόρησαν δύο εκδόσεις: το βιβλίο για «Το Παλίμψηστο της Αριστοτέλους: βυζαντινά οράματα και εκλεκτικός τοπικισμός» και δίγλωσσος κατάλογος, εμπλουτισμένος μεαπόψεις ειδικών,προτάσεις των προσκεκλημένων συμμετοχών και σχολιασμένωναπεικονίσεων από τις δύο εκθέσεις. Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Μπιενάλε χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΝ μέσω του ΕΣΠΑ2014-2020. Πολύτιμη υπήρξε η συνεργασία του ΑΠΘ, της ΔΕΘ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, του Δήμου και του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η παρούσα δράση γίνεται με συνεργασία του ΕΙΑ και του Μουσείου Μπενάκη. Αποτελείανασύνθεση και σχολιασμό σε ένα είδος μετά-έκθεσης. Θα περιέχει ψηφίδες από τομωσαϊκό της Αριστοτέλουςπου αναρτήθηκαν στη Βενετία, συμμετοχές και προτάσειςπροσκεκλημένων, προπλάσματα και τεκμηριώσεις που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη,καθώς και σχετικές σχολιασμένες απεικονίσεις.Κεντρικό γεγονός είναι η ολοήμερη εκδήλωση των εγκαινίων με παρουσιάσεις,εισηγήσειςκαι δράσεις.

Πέμπτη 05.05.2022

Ημερίδα 15:00–19:30

Εγκαίνια έκθεσης 20:00

Διάρκεια έκθεσης 05-22.05.2022

ΜουσείοΜπενάκη,οδός Πειραιώς 138