Share it!

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, από τις 5 Φεβρουαρίου συγκεκριμένα, μία νέα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ξεκίνησε στην πολιτιστική σκηνή της Αθήνας που παντρεύει την τέχνη και τον πολιτισμό με την επιχειρηματικότητα. Η Dogma Athens, που αποτελείται από μια μικρή ομάδα νέων επαγγελματιών στο χώρο του πολιτισμού, εγκαινίασε την ηλεκτρονική της στέγη στη διεύθυνση www.athensdogma.com.

Τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας συγκεντρώνουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων, όπως η αρχαιολογία, η ιστορία της τέχνης, η φιλολογία, η πολιτιστική διαχείριση, το ψηφιακό μάρκετινγκ και η αρχειονομία. Πρόκειται για μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση πολιτιστικού χαρακτήρα, που στόχο έχει τη δημιουργία και προώθηση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών έργων και εκδηλώσεων, με έμφαση σε νέους ή ανερχόμενους καλλιτέχνες.

Η δημιουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος, Dogma Athens Concept Store, αποτελεί ουσιαστικά την έναρξη των δραστηριοτήτων της Dogma Athens. Συγκεντρώνει το έργο κυρίως νέων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στα εικαστικά, στη χειροτεχνία, στο κόσμημα και στη μεταλλουργία, τους οποίους ενώνει το ταλέντο, η έμπνευση, η αγάπη για την ελληνική τέχνη και τον πολιτισμό. Οι εικαστικοί που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα είναι η Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, η Νίκη Γκουλέμα, ο Αντώνης Καπνίσης, ο Κωνσταντίνος Κωτσής, ο Θάνος Μακρής, η Βεατρίκη Μαρκοπούλου, η Ελεάννα Μαρτίνου, ο Δημοσθένης Μπογιατζής, ο Τόλης Τατόλας, ο Γιώργος Τούρλας και η Μελίνα Φακίτσα Mosland. Άλλοι δημιουργοί που συνεργάζονται είναι η Θωμαΐς Κόντου, με τις πορσελάνινες δημιουργίες της που μετράει πάνω από σαράντα χρόνια στην κεραμική τέχνη, η Κλειώ Λιάκη (“Hishuk”), που δουλεύει την τέχνη του crochet, η Μαργαρίτα Μυρογιάννη και η Παναγιώτα Ζερίτη (“Misineza”) στο κόσμημα, η Ιόλη Λειβαδά με μεταλλικά χρηστικά έργα και η Έλλη Ρασσιά, που δημιουργεί μοναδικά σχέδια για μαγιώ.

Επιλεγμένα έργα όλων αυτών των δημιουργών και καλλιτεχνών παρουσιάζονται και διατίθενται προς πώληση στην ιστοσελίδα του “Dogma Athens Concept Store”. Σημαντικό στόχο αποτελεί η προβολή του έργου ανθρώπων που θα συνεργαστούν και στο μέλλον με την Dogma Athens και η ανάδειξη της τέχνης τους. Η ιστοσελίδα, μέσω της αγγλικής γλώσσας, απευθύνεται σε ένα ευρύ και διεθνές κοινό, ξεκινώντας φυσικά από την Ελλάδα. Διαμορφώθηκε έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη στη χρήση και φιλική προς κάθε ενδιαφερόμενο, δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας των έργων και αντικειμένων.

Η πλατφόρμα φιλοξενεί επίσης ένα blog που μιλάει για την αξία και τις διάφορες εφαρμογές που μπορεί να έχει στην καθημερινή ζωή η τέχνη, με αναρτήσεις ενδιαφερόντων άρθρων που μπορεί ο καθένας να διαβάσει, να σχολιάσει και να μοιραστεί με τους φίλους και το περιβάλλον του. Στο blog αυτό φιλοξενούνται επίσης πληροφορίες και βίντεο από τους καλλιτέχνες και δημιουργούς «εν δράσει», έτσι ώστε να γνωρίσει το κοινό το έργο τους. Μπορούν να μαθαίνουν από τους ίδιους λεπτομέρειες για την τεχνική και την αφήγηση του καλλιτεχνικού «κόσμου» που πλάθει ο καθένας τους. Έτσι, οι επισκέπτες της σελίδας που ενδιαφέρονται για ένα έργο ή αντικείμενο θα μπορούν να είναι καλά πληροφορημένοι για την ποιότητα, την αξία και τα «μηνύματα» που εκπέμπει η επιλογή τους.

Ωστόσο, η αγορά της τέχνης υπόκειται σε περιορισμούς, όταν πραγματοποιείται μέσα από μια οθόνη. Για το λόγο αυτό, η πλατφόρμα είναι πλούσια σε οπτικό υλικό. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα να έρθει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος σε επαφή με τους διαχειριστές, οι οποίοι θα κανονίσουν μια συνάντηση με τον καλλιτέχνη και μια επίσκεψη στο ατελιέ του. Με τον τρόπο αυτό, το κοινό μπορεί να έρθει διά ζώσης σε επαφή με τους νέους καλλιτέχνες που φιλοξενούνται, όσο φυσικά αυτή τη στιγμή επιτρέπουν τα μέτρα για την πανδημία, τα οποία τηρούνται κατά απόλυτο τρόπο.

Για το μέλλον, η ομάδα προσδοκά να διοργανώσει δράσεις, όπως pop-up events, ώστε να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο η επαφή του κοινού με τα έργα και φυσικά να γνωριστούν όλοι από κοντά: οι καλλιτέχνες, οι άνθρωποι του Dogma Athens και το κοινό. Απώτερος στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία ενός χώρου έκφρασης, δημιουργικότητας και σκέψης, μέσα από τη συσπείρωση διαφορετικών ειδών τεχνών. Όραμά της αποτελεί η ωφέλεια της τοπικής (και όχι μόνο) κοινωνίας της Αθήνας σε πνευματικό, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Παράλληλα, έχει ως στόχο ο χώρος αυτός να λειτουργήσει ως «κοιτίδα» για νέους καλλιτέχνες που επιθυμούν να διευρύνουν το έργο τους και να το προωθήσει εντός και εκτός συνόρων.