Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων της Alpha Bank για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Share it!

Επετειακές δράσεις για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Alpha Bank, στο πλαίσιο της μακράς πολιτιστικής της συνεισφοράς και της Εταιρικής της Υπευθυνότητας.

Οι επετειακές δράσεις της Alpha Bank αναπτύσσονται σε τρεις βασικούς άξονες δραστηριότητας, τον Πολιτισμό, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την ενεργό συμμετοχή των Εργαζομένων της Τράπεζας, σε ένα πρόγραμμα που όλα «συνομιλούν» μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται.
Στον άξονα του Πολιτισμού, η Alpha Bank, αξιοποιώντας την ισχυρή πολιτιστική της ταυτότητα, ενώνει τις δυνάμεις της με το Μουσείο Μπενάκη, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Εθνική Τράπεζα στη μεγάλη επετειακή έκθεση «1821. Πριν και Μετά».

Η Alpha Bank συμμετέχει στην Έκθεση δανείζοντας σπάνια έργα από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της έναν πραγματικό ιστορικό θησαυρό που η Τράπεζα έχει στην κατοχή της, με πολλά από τα εκθέματα να παρουσιάζονται για πρώτη φορά και κατ’ αποκλειστικότητα. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ζωγραφικά έργα, όπως “Ο ήρως Μάρκος Μπότσαρης” του Θεόφιλου, “Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνων τον Προύθον” του Σπύρου Βασιλείου, δυο
έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη και “Η πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα” του Γιάννη Τσαρούχη.

Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία της Alpha Bank, παρουσιάζονται λευκώματα ευρωπαίων περιηγητών με θέμα την Ελλάδα, τα οποία αποτελούν εξαιρετικά σπάνιες εκδόσεις που χρονολογούνται από το 1794 έως το 1831 και ανήκουν στη Συλλογή Σπανίων Βιβλίων της Βιβλιοθήκης της Τράπεζας. Συγκεκριμένα, στην Έκθεση «1821. Πριν και Μετά» παρουσιάζονται οι τρεις τόμοι του “The antiquities of Athens” (Λονδίνο, 1762, 1787, 1794) των James Stuart και
Nicholas Revett, οι δυο τόμοι του “Voyage pittoresque de la Grèce” (Παρίσι, 1782, 1809) του Marie Gabriel Florent Auguste comte de Choiseul-Gouffier και οι τρεις τόμοι του “Expédition scientifique de Morée” (Εκδόσεις Firmin Didot frères, Παρίσι 1831, 1833, 1838), από τον Guillaume-Abel Blouet.

Πέραν όμως από την καθοριστική της συμβολή της στην ανάδειξη της Τέχνης που πλαισιώνει την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Alpha Bank προχωρά και σε μία ουσιαστική πρωτοβουλία στον άξονα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στηρίζοντας τον πολιτισμό της καθημερινότητας, μία έννοια εξίσου σημαντική, που συνδυασμένη με την ιστορική μνήμη δημιουργεί πολύτιμες παρακαταθήκες για το μέλλον.