Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου ανοίγει τα Χριστούγεννα τις πόρτες της στο κοινό σε Αθήνα και περιφέρεια, προσκαλώντας το σε γιορτινές περιηγήσεις και εκδηλώσεις στο πνεύμα των ημερών.

Στο κεντρικό κτίριο της Πινακοθήκης και ενταγμένο απόλυτα στο πνεύμα των Χριστουγέννων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Νύχτα Μαγική” περιλαμβάνει αφήγηση χριστουγεννιάτικων ιστοριών, που ολοκληρώνονται με εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης. Τα παιδιά 3-5 ετών θα στροβιλιστούν στον χριστουγεννιάτικο ουρανό ανάμεσα στα σύννεφα μαζί με τη μικρή Νοέλ αναζητώντας την ξεχωριστή θέση τους στον κόσμο με κέντρο το παραμύθι του πολυβραβευμένου Βρετανού Benji Davies, “Η Χιονονιφάδα”. Η εκπαιδευτική δράση είναι προγραμματισμένη για Τετάρτη, 6 και 13 Δεκεμβρίου στις 17:30 και για Σάββατο, 9 και 16 Δεκεμβρίου στις 10:00. Τα παιδιά 6-12 ετών θα βρεθούν στη Σπηλιά και θα συναντήσουν όλα όσα συνθέτουν την αναπαράσταση της Νύχτας των Χριστουγέννων: το σπήλαιο, τους ποιμένες, τους μάγους με τα δώρα, ακόμη και τον ίδιο τον Χριστό μέσα από το διήγημα του Φώτη Κόντογλου, “Χριστούγεννα στη σπηλιά”Η δράση είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 12:00  και 16 Δεκεμβρίου στις 12:00 και στις 15:00. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η παρουσία ενός ενήλικα ως συνοδού των παιδιών. Η συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στα: edu.episkepseis@nationalgallery.gr και [email protected]   (Δευτέρα έως Παρασκευή). Η ολοκλήρωση της κράτησης θα πραγματοποιείται με τη λήψη σχετικού επιβεβαιωτικού email. (Όριο ατόμων: 25, Κόστος ενηλίκων: 5€)

Όμως από τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να λείψει η παρουσία της γιαγιάς και του παππού. Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου έχει σχεδιάσει ένα πρωτότυπο διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που βασίζεται στις σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές αντιλήψεις και αποβλέπει, πέρα από τη μουσειακή εμπειρία, να γίνει αφορμή για μια βιωματική προσέγγιση της τέχνης. Γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια επισκέπτονται μαζί την Εθνική Πινακοθήκη για να ανακαλύψουν τους μικρόκοσμους της περιοδικής έκθεσης “Αστυγραφία. Η ζωή της πόλης στις δεκαετίες 1950–1970”Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών με τη συνοδεία παππούδων και γιαιγιάδων και λαμβάνει χώρα στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων ΕΠΜΑΣ το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου από τις 14.00 έως τις 16.00. Ηλεκτρονική κράτηση στο e-mail [email protected]. (Δευτέρα έως Παρασκευή). Η ολοκλήρωση της κράτησης θα πραγματοποιείται με τη λήψη σχετικού επιβεβαιωτικού email.

Δράσεις στα Παραρτήματα της Πινακοθήκης 

Στο παράρτημα του Ναυπλίου την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου ο εικαστικός Γιάννης Χαρικλέους θα πραγματοποιήσει ένα τρίωρο εργαστήριο χαρακτικής Χριστουγεννιάτικων Χαρακτικών Δημιουργιών σε ενήλικες, που επιθυμούν να εξοικειωθούν με την χαρακτική τέχνη και να γνωρίσουν όλα τα στάδια της, από την χάραξη και το μελάνωμα μέχρι την τελική εκτύπωση. Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, όπου παρουσιάζονται χαρακτικά του Γιάννη Ψυχοπαίδη και του Ζαχαρία Αρβανίτη.

Στην Κέρκυρα, το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και οι Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου σας προσκαλούν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 11.30, στη δράση Slowart, που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από την επίσκεψη στο μουσείο με τη μέθοδο της αργής και εστιασμένης παρατήρησης έργων τέχνης. Στη δεύτερη φετινή συνάντηση, που θα γίνει στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κάτω Κορακιάνα επιλέγονται έργα που πραγματεύονται το θέμα του τραύματος με σκοπό το μουσείο να αποτελέσει ένα ασφαλές μέρος όπου θα προκύψει ένας ανοιχτός και γόνιμος διάλογος γύρω από το ζήτημα αυτό. Μικρές αφηγήσεις που προκύπτουν μέσα από τα έργα τέχνης θα μας βοηθήσουν να μοιραστούμε εμπειρίες ζωής και να μιλήσουμε για ό,τι ο καθένας θεωρεί τραύμα. Ελάτε να παρατηρήσουμε, να μιλήσουμε και να εκφραστούμε.

Στο Παράρτημα της Σπάρτης αναπτύσσονται δύο νέα προγράμματα: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την περιοδική έκθεση «Λάκωνες Καλλιτέχνες από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης» απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και το Χριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψάχνοντας τα Χριστούγεννα στην Πινακοθήκη» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Τέλος, το πρόγραμμα «Φίλοι και Γείτονες» ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2023 με ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους κατοίκους της Σπάρτης για συμμετοχή σε δωρεάν ξεναγήσεις τις τρεις πρώτες Τετάρτες του Δεκέμβρη: 6/12, 13/12 και 20/12 στις 17.30

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών στο Πωλητήριο της ΕΠΜΑΣ αλλά και στο Παράρτημα του Ναυπλίου θα γίνεται μεγάλο bazaar με παλαιότερες αλλά και νέες εκδόσεις σε τιμές έως και 70% χαμηλότερες. Μέσα από το bazaar αυτό δίνεται η ευκαιρία για μια διαφορετική πρόταση για χριστουγεννιάτικα δώρα, που θα επιτρέψει ο πολιτιστικός πλούτος της Πινακοθήκης να μπει σε κάθε σπίτι.

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου είναι ένας πολυδιάστατος, ζωντανός οργανισμός σε ουσιαστική αλληλεπίδραση με την κοινωνίαΓι’ αυτό οι συντελεστές του καλούν όσους βρεθούν στην Αθήνα, το Ναύπλιο, την Κέρκυρα ή τη Σπάρτη, να γιορτάσουν μαζί τους τα Χριστούγεννα στην Πινακοθήκη! 

Share This Story, Choose Your Platform!