Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και παρουσιάζει την έκθεση Before and after science, μια νέα ανάθεση στην εικαστικό  Ίριδα Τουλιάτου, από τις 27 Μαΐου έως τις 7 Ιουλίου 2024, σε επιμέλεια της Γαλήνης Νόττι.

Για μiα ακόμα φορά, ο ΝΕΟΝ ενεργοποιεί έναν δημόσιο χώρο και, μέσω της σύγχρονης τέχνης, προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στο ευρύ κοινό. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα Έργο στην Πόλη 2024, στο πλαίσιο του οποίου ο ΝΕΟΝ αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

THIN SOLID FILMS, 2024
Εγκατάσταση βίντεο σε 5 οθόνες, εικονογραφήσεις από το Human Relations, 1947-2024, άδεια Creative Commons (CCBY), συνολικός χρόνος προβολής άγνωστος
Ευγενική παραχώρηση η καλλιτέχνης και η γκαλερί Rodeo, Λονδίνο / Πειραιάς
Ανάθεση νέου έργου από τον ΝΕΟΝ. Φωτογραφία © Ναταλία Τσουκαλά

Η έκθεση Before and after science της Ίριδας Τουλιάτου αναπτύσσεται στους χώρους του  Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στον εξωτερικό χώρο, στον χώρο υποδοχής και στη Βιβλιοθήκη Επιστήμης, Τεχνολογίας και Πολιτισμού «Κ.Θ. Δημαράς». Όπως τόνισε ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Καθηγητής Δημοσθένης Α. Σαρηγιάννης: «Η επιλογή της Βιβλιοθήκης “Κ. Θ. Δημαράς” και των υπόλοιπων χώρων του ΕΙΕ για τη δημιουργία και παρουσίαση της έκθεσης της Ίριδας Τουλιάτου υπογραμμίζει τη σχέση που διαμορφώνεται με την επαφή “των κοινών” με την επιστήμη, δημιουργώντας έναν μεταιχμιακό χώρο έκφρασης και κατανόησης αυτής της διάδρασης μέσω της σύγχρονης τέχνης».

Παρτέρι, διαστάσεις μεταβλητές
Ευγενική παραχώρηση η καλλιτέχνης και η γκαλερί Rodeo, Λονδίνο / Πειραιάς
Ανάθεση νέου έργου από τον ΝΕΟΝ. Φωτογραφία © Ναταλία Τσουκαλά

Ο τίτλος, δάνειο από τον ομότιτλο δίσκο του μουσικού Brian Eno, λειτουργεί ως χρονοδότης  και αποτυπώνει τη ζωντανή –in vivo– και εργαστηριακή –in vitro– διαδικασία σύνθεσης των έργων μέσα από την ανάλυση, την αποδόμηση και την ανακατασκευή, συγχρονίζοντας λειτουργικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες.

Μετατόπιση υπαρχόντων μεταθετών αντικειμένων, διαστάσεις μεταβλητές
Ευγενική παραχώρηση η καλλιτέχνης και η γκαλερί Rodeo, Λονδίνο / Πειραιάς
Ανάθεση νέου έργου από τον ΝΕΟΝ. Φωτογραφία © Ναταλία Τσουκαλά

Ο επισκέπτης καλείται να περιηγηθεί στους χώρους του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ανακαλύπτοντας τα έργα στον κήπο, τη βιβλιοθήκη, τα αίθρια και τους χώρους υποδοχής του κτιρίου που  βρίσκονται σε διάλογο με τα έργα.  Άλλωστε, ο ίδιος ο χώρος, η αρχιτεκτονική, η ιστορία και η λειτουργία του αποτέλεσαν έμπνευση και αξιοποιήθηκαν από την Ίριδα Τουλιάτου.

 

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα

Διάρκεια: 27 Μαΐου – 7 Ιουλίου 2024

 Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Τρίτη | 9:00 πμ – 3:30 μμ

Τετάρτη – Παρασκευή | 9:00 πμ – 8:00 μμ

Σάββατο – Κυριακή | 11:00 πμ – 7:00 μμ

Είσοδος ελεύθερη

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται οργανωμένες δωρεάν ξεναγήσεις με την εικαστικό Ίριδα Τουλιάτου και την επιμελήτρια της έκθεσης, Γαλήνη Νόττι.

Πληροφορίες neon.org.gr

 

Share This Story, Choose Your Platform!