Αρχής γενομένης το έτος 2022, την καλλιτεχνική διεύθυνση  του  Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστoπούλου αναλαμβάνει η καταξιωμένη ιστορικός τέχνης κι επιμελήτρια, Ειρήνη Οράτη. H νέα Καλλιτεχνική Διευθύντριαθα προάγει δυναμικά το ευαγές έργο του κοινωφελούς ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Ειρήνη Οράτη, Καλλιτεχνική Διευθυντρια του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

Η Ειρήνη Οράτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (1974-1978). Ειδικεύτηκε στην ευρωπαϊκή χαρακτική στη Staatliche Graphische Sammlung του Μονάχου (1985-1986). Από το 1980 έως το 1994 εργάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, ως επιμελήτρια του Τμήματος Χαρακτικών και Σχεδίων και ως υπεύθυνη της βιβλιοθήκης. Από αυτή τη θέση έχει οργανώσει είκοσι περίπου εκθέσεις με έργα της συλλογής, θεματικές ή μονογραφικές. Από το 1995 έως το 2000 ήταν επιμελήτρια της Συλλογής Χαρακτικών της Ιονικής Τραπέζης και από το 2001 έως το 2021 επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της AlphaBank.

The J. F. Costopoulos Foundation

Το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου ιδρύθηκε το 1979, με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων της Τραπέζης Πίστεως, νυν Alpha Bank, εις μνήμην του Ιδρυτού της Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, από τον τότε Πρόεδρό της Σπύρο Ι. Κωστόπουλο και τη σύζυγό του Ευρυδίκη. Το Ίδρυμα επιδιώκει την ενδυνάμωση και προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών εντός και εκτός της Ελληνικής επικράτειας. Πιο συγκεκριμένα, ο σκοπός του Ιδρύματος εμπεδώνεται με την υποστήριξη δράσεων φορέων για την προώθηση της Έρευνας και της Εκπαιδεύσεως, για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για την ενδυνάμωση της Κοινωνικής Προσφοράς και για την πρόοδο των Τεχνών. Ειδικότερα στο χώρο των τεχνών, το Ίδρυμα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην προώθηση της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης και με δικές του παραγωγές, καθώς και συμπαραγωγές με άλλα σημαντικά Ιδρύματα για τη διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και για την υλοποίηση εκδόσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.