Φέτος το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ) συμπληρώνει πενήντα χρόνια λειτουργίας. Μαζί με το «αδελφό» Μουσείο Μπενάκη συνδιοργανώνει μία μεγάλη ως φόρο τιμής στη δράση του και στην ιδρύτρια του, ψυχή του ιδρύματος τη σκηνογράφο Ιωάννα Παπαντωνίου.

Νυφική Φορεσιά από την Κύμη Ευβοίας, 18ος αιώνας

Στα χρόνια της λειτουργίας του το ίδρυμα κάθε άλλο παρά έμεινε στατικό. Αντίθετα. Συνεχώς εξελίσσεται, εμπλουτίζει τις συλλογές του, διευρύνει τις θεματικές του και επιδιώκει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τα ερωτήματα κάθε εποχής.

Ασφαλώς, πυρήνας της Συλλογής αποτέλεσαν οι παραδοσιακές φορεσιές. Ωστόσο, σταδιακά το ενδιαφέρον του Ιδρύματος στράφηκε σε μια ευρύτερη παρουσίαση της μόδας και των συνηθειών της ένδυσης αναδεικνύοντας την πολιτιστική, κοινωνική, οικονομική και πρακτική διάσταση της.

Ο κύκλος της ζωής-γάμος

Από τα περίπου 50.000 αντικείμενα της συλλογής έχουν επιλεγεί γύρω στα 150 για να προβάλουν ακριβώς τη λογική του Ιδρύματος που σε αυτό το ορόσημο μισού αιώνα λειτουργίας του από τη μια πατά σταθερά στην κληρονομιά και την ιστορία του και από την άλλη πρωταγωνιστεί στην ίδρυση ενός μελλοντικού Μουσείου Μόδας.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο μεγάλες ενότητες:

Το πρώτο μέρος/κεφάλαιο «Το περίτεχνο πλέγμα του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου» αφηγείται την ιστορία του ΙΒΠ, καρπό της ζωής και του έργου της ενδυματολόγου και σκηνογράφου Ιωάννας Παπαντωνίου, και καλεί τις επισκέπτριες και τους επισκέπτες  να γνωρίσουν πτυχές της δράσης του.

Ελληνική Μόδα

Το δεύτερο μέρος/κεφάλαιο «Σκέψεις και ιδέες για το αυριανό Μουσείο Μόδας…» αναδεικνύει πτυχές του πλέγματος των διαδικασιών, των σχέσεων, των ιδεών που υφαίνεται αέναα γύρω από τη σημασία της ένδυσης στις ανθρώπινες κοινωνίες και διαρθρώνεται σε έξι ενότητες, παρουσιάζοντας όλα όσα χωρούν στο όραμα της Ιωάννας Παπαντωνίου για το αυριανό Μουσείο Μόδας της Ελλάδας.

“Η Άρτα και τα Γιάνεννα.” Δημιουργία του Δημήτρη Ντάσιου με έμπνευση από την φορεσιά “Αμαλία”.

Share This Story, Choose Your Platform!