Τίτλος: ΣΙΤΩ, Τα δημητριακά στον πολιτισμό της διατροφής στην αρχαία Ελλάδα και οι μελλοντικές τους προοπτικές

Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο (επιμέλεια Σουλτάνα Μαρία Βαλαμώτη και Αθηνά Λαζαρίδου)

Χρονολογία: 2022

Εκδόσεις: University Studio Press

Θέμα: Τέχνη/ Αρχαιολογία/ Δοκίμιο

Σελίδες: 208

Το βιβλίο, σε επιμέλεια της Σουλτάνας Μαρίας Βαλαμώτη και της Αθηνάς Λαζαρίδου, εστιάζει στη διαχρονική σχέση των ανθρώπων με τα δημητριακά και τα προϊόντα τους. Μέσα από την κριτική ματιά των συγγραφέων αναδεικνύεται η συμβολή των δημητριακών στην εξέλιξη του πολιτισμού από τους προϊστορικούς χρόνους στην αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, όπως και οι σύγχρονες αντιλήψεις για τη διατροφική τους αξία και την παραγωγή νέων προϊόντων αρτοποιίας με βελτιωμένα ποιοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά που στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας του ανθρώπου.

Παρουσιάζονται οι προοπτικές της χρήσης των δημητριακών και του εμπλουτισμού των αρτοσκευασμάτων με εναλλακτικά άλευρα, όπως αυτά των οσπρίων. Διερευνώνται, επίσης, οι δυνατότητες της αναβίωσης παραδοσιακών πρακτικών στην παραγωγή προϊόντων, όπως το προζύμι, που τα τελευταία χρόνια έχουν επικρατήσει στην παγκόσμια και την ελληνική αγορά. Προς αυτή την κατεύθυνση στο παράρτημα ο αναγνώστης θα βρει εύκολες συνταγές για νόστιμες παρασκευές αρτοσκευασμάτων με ρίζες στο προϊστορικό παρελθόν και την αρχαία Ελλάδα.

Συγγραφείς του έργου

Σουλτάνα Μαρία Βαλαμώτη, Ευγενία Γκατζόγια, Σταύρος Δημακόπουλος, Αγγελική Καραθάνου, Καλή Κώτσιου, Αθηνά Λαζαρίδου, Ελένη Μανακίδου, Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης, Χρυσάνθη Νούσκα, Αθανασία Παπαμαρτζιβάνου, Χρύσα Πετρίδου, Μαγδαληνή Χατζηκαμάρη

Share it!