Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων Kimon Friar, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «Αττική Παράδοση» σας προσκαλούν στη διάλεξη με θέμα

Translating Flesh, Translating Stone: Search of an Origin Story, with Eva and Angelos Sikelianos

και ομιλήτρια την Ελένη Σικελιανός, ποιήτρια, καθηγήτρια Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Brown, ΗΠΑ.

Την Ελένη Σικελιανός θα παρουσιάσει ο ποιητής, συγγραφέας και καθηγητής Ιστορίας Χάρης Βλαβιανός.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, στις 19:00
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος
(Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή)

Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, είναι ανοιχτή για το κοινό και θα μεταδοθεί μέσω live-streaming. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Το νέο βιβλίο της Ελένης Σικελιανός
Εσύ, η ζωώδης μηχανή
θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

H ιστορία της Χρυσής Ελληνίδας, της Ελένης Παπαμάρκου, που παντρεύτηκε πέντε φορές, έκανε τρία παιδιά, ήταν χορεύτρια μπουρλέσκ με το ψευδώνυμο Μελένα, το Κορίτσι Λεοπάρδαλη, αλλά και «η πιο σκληροτράχηλη γυναίκα που έφαγε σίδερο και μάσησε ατσάλι επί προσώπου γης».
Αντλώντας από την ιστορία και τη μνήμη, η Σικελιανός γράφει για τη γιαγιά της, έναν κρίκο μιας ευρύτερης οικογενειακής αλυσίδας, που περικλείει μορφινομανείς και ηρωινομανείς, πρόσφυγες, ρεμπέτες, αριστοκράτες από το Ιόνιο, μια από τις πλουσιότερες οικογένειες των Ηνωμένων Πολιτειών που εξάντλησε την περιουσία της επιχειρώντας να αναβιώσει το αρχαιοελληνικό θέατρο, Εβραίους από τη Λιθουανία, μουσικούς, γκαρσόνες, έναν ζωγράφο, αρκετούς ποιητές (έναν υποψήφιο για Νόμπελ), διακινητές οπίου και έναν νάνο (τον έναν από τους πέντε συζύγους της Ελένης).
Μετεωριζόμενη ανάμεσα στο πραγματικό και στο φανταστικό, συνδυάζοντας το χρονικό με την ποίηση, το ντοκουμέντο και το δοκίμιο με τη μυθοπλαστική επινόηση, η Σικελιανός θέτει με αριστοτεχνικό τρόπο το ζήτημα της ταυτότητας όπως αναδύεται μέσα από την εμπειρία μιας γυναίκας ελληνικής καταγωγής, δεύτερης γενιάς μετανάστριας στην Αμερική.

H Ελένη Σικελιανός, δισέγγονη του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ-Σικελιανού, γεννήθηκε το 1965 στη Σάντα Μπάρµπαρα της Καλιφόρνιας. Βραβευµένη ποιήτρια, της οποίας το έργο έχει µεταφραστεί σε 12 γλώσσες, έχει γράψει, µεταξύ άλλων, τις συλλογές Earliest Worlds, The Monster Lives of Boys & Girls (βραβείο National Poetry Series), The California Poem και The Loving Detail of the Living & the Dead, καλύτερο βιβλίο του 2013 σύμφωνα με το Library Journal. Μεταξύ άλλων, έγραψε και το «υβριδικό απομνημόνευμα» Το βιβλίο του Τζον (Εκδόσεις Πατάκη 2014, μτφρ. Κατερίνα Σχινά), καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από τα βιβλιοπωλεία Barnes & Noble. Διδάσκει δηµιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Μπράουν. Σήμερα ζει στην Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ με τον σύζυγό της, τον μυθιστοριογράφο Laird Hunt, και την κόρη τους, Eva Grace.